Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від Зеленського, ГПУ і Ради вимагають негайної реакції на справу судді Вовка і окружного адмінсуду Києва

  • 29.07.2019, 18:57
  • 538

Громадські активісти закликали вищі органи влади, зокрема ГПУ і генпрокурора Юрія Луценка, президента Володимира Зеленського, новообрану Верховну Раду, омбудсмена Людмилу Денісову, відреагувати на оприлюднені НАБУ записи прослуховування глави Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, на яких розкриваються схеми щодо саботажу судової реформ.

Про це написав у Facebook член Громадської ради доброчесності при НАБУ Роман Маселко, публікуючи заяву від ініціативи «Декларація небайдужих», повідомляє телеканал «Прямий».

«З моменту оприлюднення УСР і НАБУ записів розмов голови Окружного адміністративного суду м. Києва Павла Вовка минуло вже два дні. Третій день на підписі у заступника Генерального прокурора Сергія Кізя лежать проекти підозр голові ОАСК Павлу Вовку та іншим суддям. Третій день Павло Вовк та інші фігуранти можуть перетнути кордон, втекти й уникнути відповідальності. Третій день мовчить Президент, генеральний прокурор, який переховується у відпустці, в.о. голови СБУ, директор ДБР, секретар РНБО, інші посадові особи, які мали б негайно реагувати на виявлені і задокументовані факти незаконного втручання в діяльність ВККС, ДБР, ДСА, Уповноваженої В Р з прав людини й інші, які напряму несуть загрозу національній безпеці України. Третій день мовчать представники всіх інших політичних сил, зокрема нібито нової опозиції — Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Святослав Вакарчук. Третій день суспільство не розуміє: чи часом не задумала нова влада зробити вигляд, що цих записів не існує, у будівлі на вул. Петра Болбочана, 8 справді знаходиться суд, а Павлу Вовку і його підопічним нічого не заважає продовжувати залишатись «суддями» і чинити своє «вовче правосуддя»?" — заявив Маселко.

«Чи не задумали в Офісі Президента спустити все на гальмах, залишити підозри не підписаними, а зручний суд переорієнтувати під себе і використовувати для своїх цілей в подальшому? Тим більше, як ми чули на оприлюднених записах, є відповідна готовність самих суддів. Якщо ви ще не зрозуміли, то це — момент істини. Перевірка на готовність влади до реальних, а не косметичних змін, або навпаки — до відкату назад, та перевірка суспільства на наявність червоних ліній (про які так любить говорити Вакарчук). І можете повірити — ми не дозволимо ці лінії перетнути», — зазначив Маселко.

«Оприлюднені НАБУ записи з кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка лише підтвердили ті факти, про які з 2015 року заявляли активісти, дотичні до проведення судової реформи. Очищення судової системи не відбулося. Щоб протидіяти об’єктивному оцінюванню, деякі судді задіювали всі можливі корупційні зв’язки і вигадували спеціальні схеми. Громадська рада доброчесності як орган демократичного контролю за ходом судової реформи фактично була усунута від процесу оцінювання суддів і наштовхнулася на шалений опір з боку Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя. Зараз, коли інформація громадськості підтверджена матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій, проведених слідчими НАБУ, СБУ і ГПУ, і саботаж судової реформи мало в кого викликає сумніви, наступає час „Ч“ для представників усіх гілок української влади: чи здатні вони на рішучі кроки задля покарання винних у зриві однієї з ключових реформ та чи готові перезапустити процес очищення судової системи?» — акцентував Маселко.

Схожі новини