Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путін може стати прем'єром із «розширеними конституційними повноваженнями», - ЗМІ

  • 13.07.2019, 09:15
  • 363

Президент Російської Федерації Володимир Путін може залишитися при владі після виборів 2024 роки як прем'єр із «розширеними конституційними повноваженнями».

Як пише Bloomberg із посиланням на джерела, помічники та радники російського президента думають над зміною виборчого законодавства до 2021 року, щоб зберегти контроль над оновленою Держдумою Р Ф, передає Громадське.

Кремль розглядає сценарій, при якому конституційні повноваження прем'єр-міністра будуть відчутно розширені на шкоду президентським. Для цього потрібне схвалення Держдуми, яке можливе за більшості «Єдиної Росії» у парламенті після виборів 2021 року. Однак на тлі падіння рейтингів кандидати-єдинороси не отримують належної підтримки виборців, що може викликати великі труднощі у реалізації задуму, відзначає Bloomberg.

Кремль задумався про таку зміну виборчого законодавства, при якому представники «Єдиної Росії» могли б брати участь у виборах 2021 року як формально незалежні одномандатники. За інформацією Bloomberg, частку депутатів за партійними списками скоротять із 50% до 25% (112 людей), решта 75% обиратимуться за округами — як номінально незалежні. Одне з джерел видання зазначає, що за допомогою подібних заходів на тлі падіння рейтингів «Єдиної Росії» Володимир Путін зможе отримати повний контроль над новим парламентом за три роки до закінчення президентських повноважень.

Два джерела, близькі до Кремля, і високопоставлений член «Єдиної Росії» підтвердили Bloomberg, що потенційно такий сценарій дозволить Путіну залишитися при владі після 2024 року — вся повнота влади буде у нього як у «голови правлячої партії і прем'єр-міністра з розширеними конституційними повноваженнями на шкоду президентським».

Нагадаємо, 11 липня президент України Володимир Зеленський і його російський колега Володимир Путін уперше з моменту обрання українського президента провели телефонну розмову. Бесіда відбулася за ініціативою української сторони.


Схожі новини