Передплата 2024 «Добрий господар»

Смерть підводників на російській субмарині: у Кремлі замовчують всі деталі

  • 03.07.2019, 14:58
  • 614

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков не відповів майже на жодне запитання журналістів щодо пожежі на глибоководному апараті, де через пожежу загинули 14 моряків.

Про це повідомляє ТСН.

Так, на запитання на якій саме субмарині сталася пожежа, якими були обставини пожежі, чому на апараті було одразу сім капітанів першого рангу, чи був на човні атомний реактор, чим займалася команда, які імена загиблих, Пєсков відповіді не дав. Він або посилався на державну таємницю, або відправляв до Міноборони.

Своєю чергою міністр оборони Р Ф Сергій Шойгу розповів, про тих, хто вижив у пожежі.

За його словами, на борту був «цивільний представник промисловості». Його, розповів Шойгу, евакуювали в першу чергу. Потім підводники «задраїли за ним люк, щоб не допустити розповсюдження пожежі по всьому глибоководному апарату, а самі до кінця боролися за живучість корабля».

Водночас скільки всього людей перебувало на борту, Шойгу не уточнив.

Видання СеверПост знайшло очевидців події. «Ми ввечері йшли в сторону Кільдин (острів у Баренцевому морі — ред.), і тут, десь о пів на десяту вечора, спливає підводний човен. Просто повністю спливає. Ніколи в житті такого не бачив. На палубі люди бігають, метушаться «, — розповів рибалка. Його човен зайшов в одну з бухт, звідки він і його напарники спостерігали за тим, що відбувається.

Вони повідомили, що майже відразу до човна підійшов військовий корабель і два буксири.

«Ми у вояк-то потім запитали, що це було. Сказали: човен сплив близько Ури (затока у Баренцевому морі — ред.), з неназваних причин, його потім в Кольському відтягнули», — говорить очевидець.

Зазначається, що рибалки ведуть нелегальний промисел, без дозволу та документів, тому імен називати не стали. Але повідомили, що близько 23-ї години човен в супроводі буксирів швидко пішов.

«Човен плив швидко, ми ще з мужиками вирішили: значить, не аварія. Раз своїм ходом і швидко йде. Ні диму не було, нічого. Потім нам сказали, що хтось бачив, як в Урі вивантажували тіла», — розповів рибалка.

Нагадаємо, 1 липня 14 підводників загинули у Росії через пожежу на субмарині. Серед них семеро капітанів першого рангу і два героя Росії. За версією тамтешнього Міністерства оборони, вогонь спалахнув під час наукової місії: моряки вивчали дно світового океану й проводили батиметричні вимірювання. У Норвегії зафіксували вибух на субмарині. Його було чути за кілька кілометрів.

Схожі новини