Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росія запропонувала Україні свій варіант «рішення» щодо газу

  • 18.06.2019, 13:52
  • 456

«Газпром» готовий як на середньостроковий, так і короткостроковий контракт по транзиту газу через Україну після 2020 року, але умови ще обговорюються.

Як повідомляє «Сегодня», про це заявила генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Олена Бурмістрова.

«Терміни можуть бути найрізноманітніші. Ми гнучкі в наших підходах. Нас влаштує і середньостроковий, і короткостроковий. Ми готові обговорювати будь-які варіанти … Щоб нам побудувати балансування наших обсягів по всіх коридорах, нам необхідно розуміти, які потужності будуть затребувані, який технічний тиск, які потужності нам тримати на російському боці щодо українських коридорів. Для цього ми повинні розуміти, будемо ми продавати газ чи не будемо. Або Україна закуповуватиме його десь у третіх сторін … І це комплексний підхід. Щоб розрахувати всі ці цифри, нам необхідне якесь адекватне спілкування від наших контрагентів. Але тут ми розраховуємо, що це також входить до інтересів української сторони, що країна зацікавлена ​​і в продовженні транзиту, і в нарощуванні обсягів споживання за економічно більш привабливими цінами», — сказала Бурмістрова.

Начальник юридичного департаменту «Газпрому» Сергій Кузнець нагадав, що натомість Росія хоче, щоб Україна «пробачила» «Газпрому» виплати, які вона винна за рішенням Стокгольмського арбітражу. Коваль зазначив, що ще в січні на тристоронній консультації за участю Європейської комісії голова правління «Газпрому» Олексій Міллер запропонував «Нафтогазу» «нульовий варіант»" за рішенням судових суперечок, але українську сторону це не влаштовує.

«Нас багато разів закликали до укладення контракту на європейських умовах, але це поки неможливе. Тому що в України ще немає тих інститутів, які могли б повноцінно виконувати ті функції, які ми традиційно, працюючи з Європою, очікуємо від таких інститутів як регулятор, транспортний оператор», — додав Коваль.

Схожі новини