Передплата 2024 «Добра кухня»

Позачергові парламентські вибори: до Ради мають шанс пройти сім партій

  • 10.06.2019, 16:13
  • 925

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, то до парламенту пройшли би партії "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Європейська солідарність" (колишня "БПП") і "Батьківщина", а крім них мають шанси подолати 5-відсотковий бар'єр іще три політичні сили.

Про це свідчать результати ролінгового дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» і Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка, передає «Інтерфакс-Україна».

Згідно з оприлюдненими в понеділок даними, «Слугу народу» готові підтримати 43,1% респондентів серед тих, хто визначився і голосуватиме, «Опозиційну платформу — За життя» — 11,7%, «Європейську солідарність» — 9,2%, ВО «Батьківщина» — 9,1% опитаних.

З урахуванням похибки вибірки також мають шанси подолати 5-відсотковий бар'єр партія «Голос» (лідер — співак і музикант Святослав Вакарчук), за яку готові проголосувати 4,9% опитаних із тих, хто визначився і вирішив голосувати, партія «Сила і честь» Ігоря Смешка (з підтримкою 4,7% голосів відповідно) і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка (3,6% готових голосувати респондентів).

При цьому за представлену нині в парламенті фракцією Радикальну партію Олега Ляшка проголосували б 2,2% опитаних, за «Об'єднання «Самопоміч» — 1,9%, ВО «Свобода» і «Опозиційний блок — Партію миру та розвитку» — по 1,7%, «Громадянську платформу Надії Савченко» — 1,2%, «Національний корпус» — 1% респондентів, які визначилися зі своїм вибором.

Решта партій набрали б менше 1% голосів опитаних.

На запитання соціологів, чи брали б участь респонденти, якби вибори відбувалися найближчої неділі, 7,4% відповіли «точно ні», 6,5% - «скоріше ні», 37,9% - «скоріше так», 43% - «точно так», а 5,1% - вагалися з відповіддю.

Ролінгове дослідження передбачає проведення основного опитування і періодичних (похвильових) оновлень бази даних опитування шляхом заміни частини анкет на новіші. Хвиля ролінгу — часовий проміжок збору нових даних для оновлення бази. Кожна хвиля реалізується на однакових за своїми параметрами вибірках респондентів, при цьому самі респонденти у вибірці щоразу нові. Вибірка кожної хвилі ролінгу є зменшеною копією загальної вибірки.

Під час основного опитування 15−19 травня було опитано 2 тис. 121 респондента віком від 18 років з 24 областей і Києва, вибірка репрезентативна за статтю, віком і типом населених пунктів. Похибка вибірки 1,2−2,2%.

Під час першої хвилі ролінгу 24−31 травня було замінено 250 анкет. Похибка вибірки не перевищує 2,2%. Під час другої хвилі 1−7 червня було опитано 1670 респондентів у всій Україні (замінено 1000 анкет). Похибка вибірки не перевищує 2,2%.