Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Антиохійський патріархат допустив усунення Вселенського патріарха через Україну

  • 01.06.2019, 11:12
  • 1 941

У Антиохійському патріархаті не виключили можливість скликання Всеправославного собору без участі Константинопольського патріарха.

Про це пише УНН з посиланням на вікарія патріарха Антіохії, який він надав одному з федеральних агентств РФ.

«Ми з честю визнаємо патріарха Константинопольського, однак сьогодні проблема в тому, що Константинопольський патріарх припускається помилки. І якщо всі православні Церкви зберуть Собор без нього і приймуть рішення про позбавлення влади Константинопольського предстоятеля, то це можливо», — заявив вікарій патріарха Антіохії й усього Сходу єпископ Ерзурумський Кайс.

Представник Антіохійського патріархату пояснив, що зазвичай, якщо в православному світі з’являється бажання зібрати загальцерковний Собор, то «кожна Церква всередині себе визначається і досягає угоди з цього приводу», а вже потім «направляє прохання Константинопольському патріарху» про скликання Собору.

«Однак це не загальне непорушне правило. Є й інша можливість: будь-яка православна Церква має право дійти згоди з іншими Церквами і скликати Собор», — зазначив архієрей.

Він підкреслив, що в Антиохійській церкві не хочуть якогось радикального вирішення питання і виступають за те, «щоб в Церкві був мир».

«Щоб патріарх Константинопольський переглянув своє рішення і щоб церковна криза в Україні вирішилася мирним шляхом, щоб розкольники повернулися в канонічну Церкву», — додав співрозмовник агентства.

Схожі новини