Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Глобальне потепління: через зміни клімату у водоймах Британії можуть зникнути жаби

  • 11.05.2019, 12:13
  • 757

Зміни клімату негативно впливають на життя жаб у британських ставках.

Про це заявили вчені, пише «BBC Україна».

Від підвищення температури води вони починають хворіти, що може призвести до зникнення цілих популяцій у найближчі 50 років.

Вірус поширюється дуже швидко і загрожує стати фатальним для ропухи звичайної, яка мешкає у садових ставках і сільській місцевості.

Земноводні виявились найбільш уразливими до глобальних кліматичних змін.

Чотири з 10 видів жаб опинилися на межі зникнення через хвороби, втрату ареалу проживання і зміну клімату.

Дослідження надає «вагомі докази» того, що коливання клімату викликають хвороби у тварин, що мешкають в дикій природі, а також сприяють розповсюдженню вірусу у Великій Британії.

«Зміна клімату не є чимось ефемерним. Це відбувається тут і зараз. І неможливо передбачити, як це вплине на природу в наших власних садах, у Великій Британії», — каже один з авторів дослідження.

Дослідники зосередились на вивченні так званого ранавірусу (ranavirus) — інфекційного захворювання, що викликає масову загибель жаб за короткий проміжок часу. Вони виявили, що це пов'язано зі змінами температури.

Вчені прогнозують: якщо викиди парникових газів в атмосферу не будуть контролюватися, в наступні кілька десятиліть слід очікувати значних спалахів і поширення хвороби.

Сьогодні від вірусу потерпають лише жаби Англії, однак кліматичні зміни можуть призвести до того, що хвороба охопить все Об'єднане Королівство.

Дослідники стверджують: якщо навесні хвороба вразить пуголовків, цілі популяції можуть зникнути «майже за одну ніч».

Професор Трентон Гарнер у Зоологічному товаристві Лондона вважає, що ситуацію можна пом'якшити, але лише тимчасово.

«Доки не будуть вирішені глобальні екологічні проблеми, стан наших рептилій буде лише погіршуватись», — пояснив він.

Вчені вважають, що жаби зможуть боротися з інфекцією, якщо в ставках штучно охолоджувати воду: робити їх глибшими, обсаджувати деревами й кущами.

Схожі новини