Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пожежу в Соборі Паризької Богоматері загасили

  • 16.04.2019, 08:13
  • 1 005

Рятувальникам вдалося повністю ліквідувати пожежу у Нотр-Дамі. Наразі пожежники вживають усіх необхідних заходів аби уникнути повторного займання.

Газета Figaro з посиланням на представника пожежної служби повідомила, що пожежа ліквідована, передає «24 канал».

«Пожежу загасили. Ми продовжимо стежити за залишковими займанням і охолоджувати конструкції, перевіряючи, щоб вогонь не з'явився знову», — пояснив представник пожежної служби Габріель Плюс.

Пожежа у Нотр-Дамі спалахнула увечері 15 квітня. Займання сталося приблизно о 19:50 за Києвом. Вогонь почав поширюватися на верхніх рівнях собору.

Чому почалася пожежа

Офіційно причини займання поки не встановлені. За попередньою версією джерелом займання могли стати дерев'яні риштування встановлені в ході реставрації будівлі собору.

До операції з ліквідації пожежі було залучено близько 400 пожежників, один з них отримав серйозні травми. Співробітники і відвідувачі були евакуйовані.

Пожежу приборкували майже дев'ять годин. Під час ліквідації пожежі рятувальники вирішили відмовитися від ідеї гасіння займання з повітря, оскільки це могло суттєво пошкодити каркас собору.

Прокуратура Парижа розпочала розслідування щодо ненавмисного завдання шкоди. Розслідування було доручено регіональному управлінню судової поліції. Слідчі вже допитали будівельників, які виконували реставраційні роботи у соборі.

Наскільки постраждав собор

Зруйновано верхню частину шпиля, годинник і значну частину покрівлі собору, також сильно постраждали вітражі. Внаслідок обвалу покрівлі в одному місці пробито велику діру у стелі.

Загалом серйозних втрат вдалося уникнути: кам'яна частина собору збереглася. Пожежники також наголосили, що каркас собору та двох його веж вдалося зберегти. Поки незрозуміло, які релігійні реліквії і твори мистецтва вдалося врятувати від вогню.

Після пожежі

Президент Франції Емануель Макрон, який двічі відвідував місце пожежі, пообіцяв, що собор буде відновлений.

«Ми відновимо собор Нотр-Дам. Всі разом. Це частина нашої французької долі. Я зобов'язуюсь: завтра буде запущений збір коштів у Франції і за її межами», — написав Макрон.

Державний фонд збереження культурної спадщини Франції розпочав збір коштів. Відновлення собору також підтримала сім'я французьких бізнесменів Піно, про це повідомила газета Figaro. Сім'ї належать компанії Artemis (володіє аукціонним будинком Christie's) і Kering (володіє брендами Gucci, Yves Saint Laurent та інші).

Що відомо про Собор Паризької Богоматері?

Це одна з найбільш відомих визначних пам'яток Парижа. Його будували майже двісті років — з середини дванадцятого до середини чотирнадцятого століття.

До слова, торік у Франції розпочали масштабну кампанію зі збору коштів задля його збереження, оскільки він серйозно почав руйнуватися. Реставраційні роботи тут розпочали на початку квітня. Їхня вартість оцінюється у 6 мільйонів євро.


Схожі новини