Передплата 2024 «Добрий господар»

Кошторис меморіалу Небесній Сотні «роздують»

Стара вартість проекту, 10,8 мільйона гривень, виявилася замалою - «бо зросла середня зарплата»…

У сквері на вулиці Кривоноса киплять роботи зі спорудження меморіалу пам'яті героїв Небесної Сотні. Зведено два оглядові майданчики (незабаром візьмуться за третій) та сходи, на черзі — водовідведення та освітлення. З роботами поспішають, бо, за планами мерії, меморіал планують відкрити до Дня Незалежності, 24 серпня. Про це повідомив заступник директора ЛКП «Зелений Львів», керівник проекту меморіалу Андрій Шульський.

Зокрема, підрядна організація вже збудувала стелу із вигравіруваними портретами. На них вказано імена, дати народження та дати смерті, а також гасло кожного героя. Загалом таких портретів буде 107. Меморіал складатиметься з двох частин: площі з стелою на верхній терасі та пішохідного моста між пагорбами вздовж вул. Кривоноса.

Нагадаємо, проект меморіалу розробив львівський архітектор Андрій Лесюк у співавторстві зі своїми колегами — Марією Яструбчак і Христиною Пундак. Львівська міська рада обрала проект на відкритому конкурсі, де свої роботи подали 25 фахівців з усієї України. «На мосту будуть вирізьблені імена героїв Небесної Сотні. У дощову погоду краплі дощу протікатимуть через імена, що символізуватиме вічний плач за нашими героями. У сонячну погоду імена проектуватимуться на стіну, що символізуватиме світле майбутнє, до якого прагнули герої. У проекті передбачено формування площі, яка нагадуватиме рану: символізуватиме вічну рану в історії нашої держави і наших серцях», — розповіла архітектор Христина Пундак. На мості також будуть розташовані п’ять плит, що символізують п’ять днів, у які загинула найбільша кількість людей під час Революції Гідності, а також є символом барикад, щитів, що були невід’ємною складовою тих трагічних подій.

«Зараз на будмайданчику працюють над облаштуванням сходів до меморіалу, — каже Андрій Шульський. — Для цього довелося демонтувати старі. Залили фундамент під нові сходи». Запитую чиновника про вартість проекту. Каже, на меморіал Небесній Сотні передбачено у міській скарбниці 10,8 мільйона гривень. Станом на початок квітня 2019 року вже витрачено 3,2 мільйона. «Проект обійдеться дорожче, бо зросла середня зарплата, — відзначає Андрій Шульський. — На скільки відсотків буде збільшення кошторису, не можу наразі сказати».

Довідка «ВЗ»

У місті Лева буде аж два (!) меморіали Небесній Сотні. Один уже споруджують на вул. Кривоноса, це проект Львівської міської ради. Другий меморіал постане на Сихові, на площі перед кінотеатром Довженка. Над цим проектом працює Львівська ОДА. Рішення про сихівський проект підтримала на сесії Львівська обласна рада, грунтуючись на зверненнях низки громадських організацій Львівщини та Львова. «Ухвала Львівської облради про меморіал має політично-маніфестальне призначення. Жодної юридичної сили документ не має», — вважає начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський.

Схожі новини