Передплата 2024 ВЗ

Свіжа соціологія: визначилася пара лідерів

Юлія Тимошенко вже не потрапляє у другий тур

У середу, 27 березня, одразу дві соціологічні служби оприлюднили результати досліджень громадської думки напередодні виборів президента України.

Менш, ніж за тиждень до дня голосування, за даними Центру соціальних та маркетингових досліджень «Социс», найбільшу підтримку населення серед тих, хто повністю чи скоріше впевнений, що візьме участь у голосуванні, отримує Володимир Зеленський (24,6%). Друге місце посідає Петро Порошенко — 14,8%. За Юлію Тимошенко готові проголосувати 8,7% - і вона посідає третє місце в президентських перегонах зі слабкими перспективами потрапили до другого туру.

За Юрія Бойка готові проголосувати 7,9%, за Анатолія Гриценка та Олега Ляшко — 6,4% та 5,3% відповідно. Інші кандидати набирають менше чотирьох відсотків голосів.

Загалом, 16,6% виборців наразі ще не визначились і не знають, за кого віддадуть свій голос в день голосування. Саме цій категорії респондентів було поставлене питання «Навіть якщо на даний момент Ви ще не визначилися зі своїм вибором, до кого з наступних кандидатів Ви схиляєтеся більше?» Серед невизначених прихильні до Зеленського і Порошенка майже рівна кількість виборців.

Найімовірнішим переможцем на президентських виборах респонденти вважають В. Зеленського — 28,5%. Перемогу П. Порошенку прогнозують 25,7% опитаних, а Ю. Тимошенко -12,7%. В перемогу решти кандидатів респонденти вірять неохоче, жоден з кандидатів не отримує показники вищі за 5%.

Близько чверті опитаних (24,4%) ще не змогли визначитись з тим, хто саме стане наступним Президентом України.

Як стверджують аналітики «Социс», про готовність прийти на виборчі дільниці 31 березня заявили 69,9 відсотка опитаних громадян. Ще міркують над перспективою голосування 14, 6 відсотка. Ще 14 відсотків або не переконані у намірі голосувати, або ж точно не візьмуть участі у виборах.

Загальнонаціональне дослідження Центру соціальних та маркетингових досліджень «Социс» тривало з 20 по 25 березня 2019 року. У ньому взяло участь 2 тисячі респондентів з усіх областей України (без врахування населення, А Р Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, тип поселення та область проживання.

Статистична похибка дослідження: +/- 2,1%

Одночасно зі «Социсом» результати своїх досліджень оприлюднила соціологічна служба Центру Разумкова. Згідно із повідомленням, серед кандидатів на президентську посаду лідером є Володимир Зеленський — серед усіх респондентів за нього збираються проголосувати 18,8% (серед тих, хто має намір брати участь у виборах і вже визначився, за кого голосуватиме — 24,8%). Другу позицію займає Петро Порошенко (відповідно 15,7% і 22,1%), третю — Юлія Тимошенко (відповідно 11,5% і 14,8%).

У регіонах за Зеленського мають намір голосувати від 12% опитаних на Заході країни до 26% на Півдні. За Порошенка частіше готові віддати свої голоси жителі Заходу (24%) і Центру (17%) країни порівняно з Півднем (8%) і Сходом (11%). Рівень підтримки Тимошенко — від 7% на Сході країни до 15% — у Центрі.

Соціологічна служба Центру Разумкова проводила своє дослідження з 21 по 26 березня 2019 року. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Схожі новини