Передплата 2024 «Добра кухня»

Удар по «Північному потоку-2»: країна-член ЄС відмовила Кремлю через Україну

  • 27.03.2019, 18:56
  • 1 033

Данія відмовила «Газпрому» Росії в будівництві «Північного потоку-2» в своїх водах.

Про це повідомляє OBOZREVATEL з посиланням на прес-службу «Нафтогаз-Україна».

Головна причина відмови — агресія РФ на території України. Раніше в українській компанії заявляли, що таке рішення з боку Данії призведе до зриву виконання плану із запуску газопроводу «Північний потік-2» в кінці 2019-го.

«Якщо росіяни будуть змушені йти цим газопроводом в обхід датських вод, це буде набагато довше і набагато дорожче», — заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Газопровід «Північний потік-2» пройде по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі. Його протяжність складе більше 1,2 тис. км, пропускна здатність — 55 млрд куб. м газу в рік. Дві гілки газопроводу повинні бути побудовані до кінця 2019 року.

«Північний потік-2» піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, та Німеччини.

Проект оцінюється в 9,5 мільярда євро. Його реалізує «Газпром» в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати «Північний потік-2» сумарно на 50%, тобто на 950 мільйонів євро кожен. «Газпром» надасть другу половину коштів — 4,75 мільярда євро.

Схожі новини