Передплата 2024 ВЗ

У Новій Зеландії сталося масове вбивство у мечетях: нападник склав маніфест та транслював напад на відео

  • 15.03.2019, 08:13
  • 1 009

Невідомий відкрив стрілянину в мечеті міста Крайстчьорч на сході Нової Зеландії.

Про це повідомила місцева газета New Zealand Herald, передає УНН.

Загони озброєної поліції і спецназу оточили мечеті Аль-Нур і Лінвуд Масджид і будівлю лікарні в центрі міста Крайстчьорч в Новій Зеландії. Як повідомляє газета New Zealand Herald, в ході перестрілки загинули щонайменше 27 людей.

«У зв’язку з серйозним інцидентом із стріляниною всі школи Крайстчьорча закриті», — сказано в повідомленні місцевої поліції у Twitter.

Повідомляється, що озброєні люди увійшли в мечеті Аль-Нур і Лінвуд Масджид, розташовані по сусідству, близько 13:46 за місцевим часом (3:46 за Києвом), відразу після денної молитви і заблокували вхідні двері. Свідки повідомляють, що на момент захоплення в мечетях залишалися близько 200 і 300 осіб відповідно. Після цього пролунали постріли.

В даний момент поліція не підтверджує дані про загиблих, проте закликає городян не залишати свої будинки без крайньої необхідності. Всі школи в місті закриті.

Як повідомляє УНН з посиланням на місцеві видання, чоловік в шоломі, окулярах і армійської куртці відкрив стрілянину з автоматичної зброї, коли в мечеті перебували близько 300 осіб. За даними джерел Stuff, в результаті стрілянини загинули щонайменше 27 людей.

Reuters також не може назвати точну кількість жертв, проте підкреслює, що офіційного підтвердження цієї інформації немає. За даними Radio NZ, стрілок записував те, що відбувається на відео. Видання додає, що в місто відправилися поліцейські з Веллінгтона.

Пряма трансляція розстрілу почалася, коли нападник поїхав в мечеть Аль-Нур на Дінс-Авеню, припаркувавши свою машину на прилеглій дорозі. Авто нападника містило схованку зі зброєю та боєприпасами на передньому пасажирському сидінні і в багажнику, а також бензинові каністри.

Потім він озброївся і увійшов в мечеть, де застрелив першу жертву у дверях. Стрілець був озброєний щонайменше однією напівавтоматичною гвинтівкою. На гвинтівці і боєприпасах на білому тлі було написано текст. Потрапивши всередину, нападник почав стріляти без розбору. Друга жертва намагалася повзти головним коридором, але її злочинець добив її, вистреливши ще декілька разів.

Люди, які хловалися у кутках, були застрелені, коли бойовик заблокував коридор, відсікаючи спроби втечі. Стрілець перевіряв кімнати мечетей, декілька разів стріляючи, а також кілька разів зупиняючись для перезарядки. Потім він вийшов з мечеті через парадні двері — через три хвилини і попрямував на вулицю — стріляв ще раз, коли повз проїздили машини.

Стрілок назвав себе Брентоном Таррантом — білим 28-річним чоловіком австралійського походження. У 37-сторінковому маніфесті, опублікованому в Інтернеті, він розповів, ким він був і чому він вчинив бійню в мечеті Крайстчьорча.

Він сказав, що для нападу у нього існувала антиісламська мотивація, але по суті це були антиіміграційні, анти-етнічні погляди. Він написав, що народився в робітничій сім’ї з низьким доходом, яка мала шотландське, ірландське і англійське походження.

Схожі новини