Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Електрокар за півтори тисячі доларів своїми руками: чоловік самотужки змайстрував авто

Василь Тертека змайстрував машину на велосипедних колесах, яка важить 160 кг.

Василь Степанович Тертека з міста Городка, що на Львівщині, має незвичне хобі — робити собі подарунки на день народження. Торік до свого свята він змайстрував електровелосипед, а цього року подарував собі електромобіль. Кореспондент «ВЗ» завітала до Василя Степановича саме у день його народження (хоч про це і не знала). Чоловік якраз порався біля свого новенького електромобіля — удосконалював його.

Завдяки електромобілю Василь Тертека став відомим на всю Україну. Тепер до нього телефонують звідусіль, аби він поділився, як сконструювати таке диво техніки. Але коли дізнаються його вартість (до півтори тисячі доларів) більше не турбують. Він же наголошує — автомобіль себе окупить за два роки. Але насправді це дороге задоволення, гроші на машину збирав рік.

Як виникла ідея зробити саме електромобіль? Василь Степанович із дружиною купив хату в селі за 25 кілометрів від Городка. Там є пасіка, город. Щоб було зручніше туди добиратися, придбав велосипед. Але ровер його не влаштовував, то переробив його на електровелосипед. Тоді, рік тому, каже, і захопився електротранспортом. Почав збирати інформацію (і досі, як випадає вільна хвилинка, іде до інтернету). Згодом пан Василь побачив, що долати таку відстань на велосипеді важко, то надумав сконструювати авто. Вирішив зробити якнайдешевше — на велосипедних колесах, щоб було легшим, бо чим легше, тим далі заїдеш. Зверху обшив полікарбонатом, з якого роблять дашки. Колеса купив у Одесі. Багато запчастин придбав через сайт ОLX. Каркас виготовив з надзвичайно легкої трубки.

Тепер переробляє, щораз вдосконалює своє дітище. Розповідає, що раніше авто ніколи не робив. Але для того, щоб зробити електромобіль, треба мати необхідні навички, не кожен зможе такий зробити, переконаний Василь Тертека. Чоловік знається на електроніці віддавна. Хоч вищої освіти і немає. Є зварювальником-самоучкою. 25 років займався ремонтом телевізорів. Має поважний досвід електронщика.

Сусіди, каже, заздрять. Ще б пак: по 2 гривні за 100 км — то кожен би хотів так їздити. Уперше обкатав електрокар торік 15 грудня. Онук із дочкою машину вже теж випробували. Зовні машинка виглядає маленькою, а як заглянути всередину, то місця достатньо — водій та пасажир легко вміщаються. Сама машинка дуже легенька. Важив на двох вагах: одна показала 160 кг, інша — 180 кг. Подібна китайська машина значно важча — 580 кг.

Ще у Василя Степановича багато інших винаходів. Каже, хоча б раз на рік мусить щось таке зробити. Має багато ідей, але бракує часу на їх втілення. Кожен із цих винаходів заслуговує окремої розповіді. Це і пралька, яка скубає кури, і плуг, якого не має ніде в Україні, і очеретяні вулики… А ще, за словами чоловіка, у нього наступає депресія, коли йому нема що робити. Коли питають, навіщо йому ці всі винаходи, відповідає: «А що, лягти і телевізор дивитися? Це марне витрачання життя…»