Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Київ схвалив ідею Берліна по Керченській протоці

Міністр закордонних справ України вже обговорював питання міжнародного контролю в Керченській протоці з німецьким колегою.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Київ підтримує можливу міжнародну місію в Керченській протоці, запропоновану Німеччиною, повідомляє Інтерфакс-Україна в п'ятницю, 18 січня.

«Якщо міжнародна присутність нам тут допоможе, а вони [влада РФ] не будуть нею маніпулювати, ми, безумовно, це вітаємо, і це повинно бути встановлено», — сказав міністр.

Він висловив надію, що в німецьких партнерів були результативні переговори з представниками Росії.

За його словами, питання міжнародного контролю в Керченській протоці вже обговорювалося, зокрема, з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом.

«Це можливість фахівців, які б незалежно дивилися на те, що робить Росія, і прекрасно розуміли, що треба виходити з принципів міжнародного права, що ніякої російської уяви про якісь межі там немає і що принципи, які повинні бути реалізовані щодо протоки і Азовського моря, — це свобода судноплавства відповідно до міжнародного права і згідно з Конвенцією про морське право», — розповів Клімкін.

Раніше сьогодні глава МЗС Німеччини Хайко Маас у Москві передав пропозиції по судноплавству в Керченській протоці.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров розповів, що канцлер ФРН Ангела Меркель на зустрічі «Великої двадцятки» запропонувала президенту Р Ф Володимиру Путіну направити в район Керченської протоки німецьких і французьких фахівців, — і російський лідер погодився, але візит поки так і не відбувся.

Як відомо, після візиту в Москву Маас приїде в Київ.

Схожі новини