Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не будинок, а… стіна

Цей архітектурний феномен виник у XIX ст., коли Львів почав активно розбудовуватися.

Будинок-стіна, будинок-корабель. Саме так спеціалісти називають львівські пласкі будинки. Насправді будинки ці майже звичайні, тільки мають одну чи декілька стін «зрізаних», через що ці кутові кімнати бувають не прямокутними, а мають один гострий кут, чи зовсім трикутні. А якщо подивитися на цей будинок із вулиці під певним ракурсом, він видається зовсім пласким, майже як стіна.

У Львові набереться до півтора десятків «пласких будинків». Це, зокрема, по вул. Б. Хмельницького — №№ 66, 83 та 149, вул. Каліча гора, 18, Короленка, 8, Некрасова, 73, Пекарська, 34, Залізняка, 10, Лисенка, 65 та інші. Як живеться людям у цих незвичних квартирах?

Провідний науковий спеціаліст Інституту «Укрзахідпроектреставрація», дійсний член Українського національного комітету ICOMOS, архітектор Оксана Бойко — одна з тих, кому пощастило (чи не пощастило?) мешкати у такому будинку на вулиці Чехова. Вона розповіла журналісту «ВЗ», що така незвична форма будинків з’явилася у XIX столітті, коли місто активно розбудовувалося.

«Середмістя має чітке планування, тому там ви не зустрінете серед старих будівель такі пласкі будинки, — розповідає пані Оксана. — А коли місто почало розростатися наприкінці XIX ст., під час будівельного буму, то великі ділянки, які були у власності окремих магнатів, почали розпарцельовуватися, тобто їх почали ділити. Велику ділянку ділили на прямокутні частини, а крайні ділянки, що залишалися, були трикутними, часто з гострими кутами. Відповідно на них зводили такі ж будинки. У моїй квартирі не є аж такий гострий кут. Одна стіна довжиною 2,5 метра, а навпроти — 3,5 метра. Тобто це не дуже помітно, але коли починаєш розставляти меблі, то дивишся, що тобі незручно. Тому ми мусіли спеціально замовляти меблі. Відомий дизайнер Василь Флуд вписував їх у цю кімнату. Меблі також мають непрямі кути. Коли дивишся на такі будинки з вулиці, не думаєш, що вони незручні. Бачиш гарний фасад. Але як правило в таких будинках один фасад опрацьований, а інший — просто торцева глуха стіна».

Схожі новини