Передплата 2024 ВЗ

Макрон закликав Путіна звільнити українських моряків і повернути захоплені українські судна

  • 02.01.2019, 19:32
  • 607

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом Р Ф Володимиром Путіним заявив, що схвалює досягнуті домовленості про припинення вогню на Донбасі, а також закликав російську сторону звільнити затриманих українських моряків і повернути судна, захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Щодо російсько-української кризи, президент республіки привітав домовленості, досягнуті 27 грудня 2018 року, про відновлення припинення вогню і закликав до їх повного та постійного дотримання», — йдеться в комюніке Єлисейського палацу від 2 січня.

Крім того, Еммануель Макрон закликав Росію якнайшвидше звільнити затриманих українських моряків і повернути судна, захоплені внаслідок військово-морського інциденту 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року з застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир «Яни Капу» та малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», що прямували з Одеси до Маріуполя. Затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора «Лефортово», крім того, трьох поранених переведено до лікарні СІЗО «Матроська тиша». Станом на 27 грудня всі українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

На останньому засіданні Тристоронньої контактної групи сторони досягли домовленості оголосити режим припинення вогню в зоні на Донбасі з 00:01 29 грудня. Однак противник періодично порушує ці домовленості.

Схожі новини