Передплата 2024 «Добра кухня»

«Золота» новорічна ялинка — дві тисячі гривень!

Зате віночки з хвої і ялиночки з гілочок коштують значно дешевше.

Ялинковий ажіотаж — у розпалі. Цього року у Львові працюють два десятки ялинкових базарів (значно менше, ніж минулих років). Найбільша і найпопулярніша точка продажу лісових новорічних красунь — площа навпроти Привокзального ринку, що неподалік від парковки головного залізничного вокзалу. Журналіст «ВЗ» відвідала цей ялинковий базар.

Зі самого ранку покупців на ялинковому ринку багато. Та й хвойного товару тут, як кажуть на будь-який смак і гаманець. При вході літні жінки тримають у руках віночки з хвої та невеличкі ялинки ручної роботи. Солодким голосом припрошують купити їхній виріб. За віночок правлять 20−30 гривень, за композицію з ялинкових гілок — від 50 гривень (ціна залежить від висоти виробу, від того, чи є декорація — зазвичай це шишки, притрушені «позолотою»).

«Пані, беріть віночок у мене, бо на інших ринках такий буде коштувати 50−60 гривень», — звернулася до мене літня жінка.

Вирішила зробити бабці виторг. Не торгуючись, придбала віночок за 30 гривень.

Підходжу до молодого пана, який ледь тримає ялинку, яка удвічі більша за його ріст.

«Скільки хочете за цю понад двометрову лісову красуню?», — запитую у продавця.

«Віддам за тисячу гривень, — відповів. — Привіз із Старосамбірського району».

Уточнюю у продавця, чи має ялинка відповідний чіп.

«Маю чіп! У кишені!», — відповів…

Інший продавець показав мені чіп на своїх ялинках. Сказав, що можу зчитати штрих-код і перевірити, де була зрубана лісова красуня і за скільки лісівники її продали.

«Можете не сумніватися, ми продаємо свій товар чесно, — сказав продавець із Турківського району. — Тут нас перевіряє поліція. Маємо усі дозволи і документи».

Звертаю увагу на пишні невеличкі ялинки заввишки трохи більше пів-метра. Вони дуже подібні на розкішні кущі. Запитую ціну.

«Продам за 1200 гривень, — відповіла продавчиня. — Це голуба ялинка породи Кейбаб, вирощена у розсаднику. Менші ялинки цієї елітної породи продаю по 800 гривень».

Поруч торгують карпатськими ялинками з лісу. За ялинку близько трьох метрів правлять півтори-дві тисячі гривень. Торік за них просили у рази менше, максимум 900 гривень. На моє питання, чому так дорого, продавці лише розводять руками. Кажуть, лісові красуні з «модельним ростом» купують переважно для ресторанів, або для квартир у центрі Львова, де високі стіни.

«Повірте, навіть на ялинку за дві тисячі гривень є свій покупець. Не хочете брати, вас ніхто не змушує», — сказав продавець на моє обурення про високі ціни.

Смереки — 500−700 гривень. Найдешевшу невеличку смерічку можна придбати по 400 гривень. Деякі продавці готові торгуватися. У попиті — ялинковий верх (до пів-метра). За такий товар треба викласти 150−200 гривень. Сосна заввишки понад метр — 300−500 гривень.

Як повідомили «ВЗ» у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, цього року лісівники Львівщини приготували для продажу 10 тисяч ялинок (на чотири тисячі менше, ніж торік). Якщо через високий попит такої кількості виявиться замало, підприємства зможуть заготувати додаткову партію, оскільки під час ялинкової кампанії 2018−2019років їм дозволено реалізувати 14,6 тисячі штук ялинок. Ціни на ялинки у держлісгоспах — 100−200 гривень (залежно від висоти дерева).

Тим часом активізувалися правоохоронці — полюють на продавців, які торгують ялинками без документів. Штраф за незаконно зрубану новорічну ялинку залежить від діаметра дерева (мінімум — 453 гривні). Також порушник додатково повинен заплатити адміністративний штраф — від 85 гривень.

Схожі новини