Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Новаторством» по функціоналізму: на Новому Світі у Львові знищують чергову віллу

Ще не вляглися пристрасті щодо недолугої «реконструкції» столітніх унікальних тенісних кортів у Палаці спорту «Україна», що на вулиці Мельника, як просто навпроти цієї будівлі чергові реконструктори взялися за добудову четвертого поверху до вілли, яка має архітектурну цінність.

Вілла, що на вулиці Мельника, 21, розташована в історичному ареалі Львова, що має назву Новий Світ. За словами головного архітектора Львова Юліана Чаплінського (він здійснив виїзд на цей об’єкт), вілла є цінним зразком польського функціоналізму 1930-х років. У радянський період тут був дитячий садочок, а потім її продали в приватну власність і довго не використовували. Ще у 2016 році «Високий Замок» писав, що тодішній власник, бізнесмен із Києва, продавав віллу за півтора мільйона доларів. П’ятнадцять років споруда стояла пусткою і просто розвалювалася…

Та нещодавно в управлінні архітектури ЛМР помітили, що з будинку виносять вікна та двері, починаються якісь будівельні роботи. Звернулися до інспекції Держархбудконтролю з проханням провести позапланову перевірку. Очевидно інспектори йшли туди «черепашачим кроком», оскільки за той час власники вже встигли надбудувати до вілли четвертий поверх. За словами Чаплінського, про видачу містобудівних умов та обмежень у міської ради ніхто не просив, хоча ця земля наразі вважається зоною дошкільного навчального закладу.

П’ятнадцять років споруда стояла пусткою і розвалювалася, а тепер до неї “причепили” четвертий поверх
П’ятнадцять років споруда стояла пусткою і розвалювалася, а тепер до неї “причепили” четвертий поверх

Як розповів журналісту «ВЗ» керівник юридичного відділу Інспекції ДАБК у Львові Святослав Кіндратів, під час перевірки з’ясувалося, що реконструкцію вілли без відповідних дозволів розпочала Благодійна організація БФ «Лабораторія соціального новаторства». Забудовник порушив закон «Про регулювання містобудівної діяльності», тому на нього наклали штраф у 66 тисяч 276 гривень та видали припис про припинення будівельних робіт. Повторна перевірка показала, що роботи й надалі ведуться, тож за результатами її мають притягнути замовника до відповідальності ще раз та накласти другий штраф — 92 тисячі гривень.

Наразі будівельні роботи на об’єкті нібито припинили.

«Після другої перевірки там вже ніяких робіт не проводили, — розповів Станіслав Кіндратів. — Власники написали нам лист, що хочуть забити плівкою вікна, аби будинок не руйнувався. Поставили нас до відома. Найближчим часом буде повторна перевірка. Якщо побачимо, що власником не вживається ніяких заходів щодо усунення порушень, тоді будемо давати припис на приведення будівлі до попереднього стану. Якщо інспектор зафіксує, що роботи зупинені і власник подав якісь документи (на виготовлення вихідних даних на проектування, чи якісь інші), тоді вважається, що припис виконується, замовником вживаються заходи щодо усунення порушень, тоді відповідно особа не притягується до відповідальності. Але якщо він нічого не робить, чи далі продовжує роботи (це ми перевіримо), тоді будемо давати припис на приведення будівлі до попереднього стану. Якщо не виконають — будемо подавати до суду».

Як повідомив сайт 032.ua, згідно із даними Єдиного державного реєстру, Благодійна організація БФ «Лабораторія соціального новаторства» зареєстрована у Львові, по вулиці Війтовича, 9А. Серед засновників вказані: львів'янин Єлісеєв Андрій Валентинович та мешканець с. Модричі на Дрогобиччині Пиж Ярослав Богданович, який також є керівником організації. Єдиним видом діяльності благодійного фонду є надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання.

Схожі новини