Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Раді назвали міністрів оборони, які найбільше розкрадали українську армію

  • 05.12.2018, 17:58
  • 3 655

Сьогодні Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки затвердила проміжний звіт про роботу.

Голова ТСК, народний депутат Іван Вінник зазначив, що найбільше військової техніки було продано міністрами оборони Анатолієм Гриценком, Михайлом Єжелєм, Юрієм Єхануровим. Дмитром Саламатіним, Павлом Лєбєдєвим в урядах Юлії Тимошенко та Миколи Азарова, повідомляє прес-служба «Солідарності».

«Правоохоронні органи роблять свою роботу поряд з комісією досить вдало. Генеральна прокуратура наразі розслідує провадження, предметом якого є доведення до зубожіння Збройні сили України, що призвело до втрати частини території держави у 2014 році. Я думаю, інформація, яку дослідить комісія, сприятиме закінченню відповідного провадження по фактах і дозволить перейти до оголошення відповідних підозр і початку слідства по конкретних особах. Буду просити колег, щоб одним з пунктів Постанови, яка завтра буде винесена на голосування, було звернення до профільного Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а також до Генпрокуратури врегулювати питання терміну давності окремих злочинів пов’язаних зі зниженням обороноздатності держави».

Він також заявив, що 6 грудня, під час оголошення звіту в сесійній залі парламенту, проситиме Верховну Раду продовжити роботу ТСК ще на півроку.

«Я буду просити парламент продовжити роботу Комісії для того, щоб нам вдалося встановити фінансові збитки. На мій погляд, це головне питання, тому що типову вимогу народу Україні — притягнення винних до відповідальності — можна реалізувати через Кримінальний кодекс, який в більшості посадових злочинів ґрунтується на нанесенні фінансових збитків. Якщо я сприймаю інформацію про продані танки, літаки, БМП в контексті зниження обороноздатності, яке призвело до людських жертв та окупації частини території держави, то правоохоронні органи розглядають широке коло питань з точки зору грошової оцінки нанесення збитків. Враховуючи, що загальна сума проданої техніки з 1995 по 2014 роки за деякими оцінками становить200 мільярдів доларів, що абсолютно безпрецедентна цифра, я вважаю, що ми зобов’язані детально проаналізувати зібрану інформацію. Поряд зі звітом у кількісному вигляді, маємо отримати ще вартісну оцінку нанесених державі збитків. Тоді ефективність притягнення до кримінальної відповідальності причетних осіб набуде інших ознак», — заявив Іван Вінник.

Схожі новини