Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Алергія на холод: що це таке і як її розпізнати

  • 20.11.2018, 20:01
  • 867

В Україні збільшується не тільки кількість хворих на кір. Зі зниженням температури повітря все більше українців страждають від алергії на холод.

Про симптоми хвороби і хто в групі ризику, пише «Сегодня».

Мешканка Києва Оксана Карацюба кілька зим поспіль страждала від невідомого висипу на животі, і запідозрила, що це — алергія на холод. Жінка пропила таблетки, і висип зник.

Лікар-алерголог Олена Бачинська застерігає: не дивлячись на те, що симптоми дійсно нагадують алергію на холод, самолікування неефективно.

«Антигістамінні пігулки просто прибирають симптом, хвороба продовжує розвиватися», — коментує алерголог.

Лікар пояснює: алергія — це сигнал про серйозні негаразди зі здоров'ям.

«Висип з'являється, коли є застій в жовчовивідних шляхах, проблеми з кишечником, шлунком, глистяні інвазії. Навіть карієсний зуб може давати такі прояви», — розповідає Олена Бачинська.

Тому не варто ігнорувати перші ознаки непереносимості холоду. Найчастіше вони проявляються як кропив'янка.

«З'являються почервоніння в місцях контакту з холодом. Це може бути лице, можуть бути руки, можуть бути ноги. При контакті з холодом можуть з'являтися набряки і свербіння», — продовжує лікар.

Олена зазначає: алергії на морози більше схильні жінки. Але чоловіки скаржаться хоч і менше схильні до цього захворювання, але у них перебіг недуги більш складний.

Самостійно вилікувати алергію на холод на вдасться. Однак попередити її цілком можливо. Перед виходом на вулицю наносьте захисний крем на відкриті ділянки тіла. До того ж, варто уникти продуктів, які можуть спровокувати хворобу, — шоколаду, цитрусових, горіхів і меду.