Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обміняйте паспорт на ID-картку: Голосувати з новинкою можна

Відтепер у Центрах надання адміністративних послуг Львова (ЦНАПах) стала доступна послуга обміну паспорта громадянина України у формі книжечки на ID-картку. Як повідомили в департаменті адміністративних послуг Львівської міської ради, обмін не обов’язковий, а лише за власним бажанням.

Обміняти паспорт громадянина України на ID-картку потрібно у ЦНАПі за місцем реєстрації району (на вул. Левицького, 67 (Личаківський і Галицький райони), пр. Червоної Калини 72а (Сихівський район), вул. Хвильового, 14а, вул. Т. Шевченка, 354 (Шевченківський район), вул. Виговського, 32 (Залізничний район) та вул. Генерала Чупринки, 85 (Франківський район).

У державній міграційній службі України нагадують, що особи, які досягли 25- чи 45-річного віку і не звернулися впродовж місяця, щоб вклеїти нове фото в паспорт у формі книжечки, повинні виготовити паспорт громадянина України у формі ID-картки.

Як розповіла «ВЗ» начальник управління адміністративних послуг Мар’яна Дюганчук, для тих, хто такий паспорт робить вперше — послуга безкоштовна (ID-паспорт можна виготовляти з 14-річного віку. Документ видають на чотири роки, після цього терміну — на десять років). Розцінки за виготовлення ID-паспорта такі: упродовж десяти робочих днів — 366 гривень, упродовж двадцяти днів — 279 гривень.

«ID-картка має такі самі функції, що й звичайний паспорт, — каже чиновниця. — З ним можна укладати шлюб у ДРАЦСі, оформлювати в банку кредити, чи депозити… ID-картка теж має інформацію про особу, рік народження, місце прописки. Послуга виготовлення ID-картки користується попитом. Не потрібно в салоні робити фото, усі документи, зокрема фотографування — на місці у ЦНАПі.

Однак, в.о. голови правління Львівської обласної організації «Комітет виборців України» Роман Кошовий застерігає: власник ID-картки не зможе проголосувати на виборах, мовляв йому не видадуть бюлетень.

«Проблема ID-картки в тому, що вона недійсна без додаткового папірчика, — зауважив на прес-конференції пан Кошовий. — ID-картка не запроваджена в жодне виборче законодавство. Це незручно не лише для виборців, які прийдуть на волевиявлення, а й для тих, які планують йти у владу. Власник такої картки не може бути кандидатом на виборах на посаду президента, міського голови або у депутати різного рівня. Його документів ЦВК не візьме навіть до розгляду… У ЦВК вимагають надати ксерокопію першої та другої сторінки паспорта України, але нічого не сказано, що може замінити ці документи, наприклад ID-картка».

«Власники ID-карт жодним чином не можуть бути обмежені в праві голосу на майбутніх виборах Президента України. Нова картка до завершення паспортної реформи, використовується нарівні з попереднім зразком паспорта громадянина України у формі книжечки (зразка 1994 року), що видавався громадянам раніше», — заявила на прес-конференції голова Центральної виборчої комісії України Тетяна Сліпачук.

Схожі новини