Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські міське та обласне управління капітального будівництва — у списку боржників із виплати зарплати

Управління капітального будівництва ЛМР та Управління капітального будівництва ЛОДА — у списку підприємств-боржників із виплати заробітної плати.

Повний перелік підприємств, що боргують перед своїми працівниками, можна знайти на сайті Головного управління Держпраці у Львівській області. Згідно із цим документом, УКБ Львівської міськради за станом на зараз боргує 115,1 тисячі гривень, а загалом заборгованість тягнеться із 2017 року. А УКБ ЛОДА заборгувало 51,3 тисячі грн.

Отакої! Здавалося б, міське та обласне підприємства, які займаються будівництвом, мали б бути «при копійці» і вчасно розраховуватися з працівниками та підрядниками. А крім того — бути ще й прикладом для інших підприємств, демонструвати високу якість виконання робіт та дотримання усіх нюансів законодавства. Журналіст «ВЗ» з’ясовувала, чому це далеко не так.

Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак пояснив: «Є заборгованості з виплат перед підрядниками, але хочу звернути увагу: це дебіторська заборгованість, тобто заборгованість держави перед УКБ ЛМР. Це заборгованість з часів Євро-2012, коли держава давала гарантії під будівництво об’єктів, замовником яких виступали міські ради міст, які проводили чемпіонат Євро-2012. Така проблема дебіторської заборгованості була в усіх містах, які проводили цей чемпіонат. Підрядники виконали умови підписаних із містами договорів, а держава грошей не дала. Це борг держави, який тягнеться ще з 2012 року. Підрядники тоді подали до суду, виграли його, суд визнав факт такого боргу. Львівська міська рада та мерії інших міст писали листи до різних державних установ. Але тієї влади, яка тоді так вчинила, вже немає. Від нинішньої влади отримуємо відповіді, що у бюджеті грошей немає. Як буде далі — подивимося. Ми заручники політики 2010−2011 років. У Києві, наприклад, така сама ситуація».

«У нас є заборгованість із заробітної плати за 2013 рік, тоді УКБ було у важкому стані, — розповів „ВЗ“ в. о. начальника УКБ ЛОДА Олег Пелих. — Зараз заборгованості перед працівниками немає. Це стара заборгованість перед тими працівниками, які вже не працюють. Це колишні керівники УКБ. Тоді їм не заплатили, бо у ті роки взагалі була велика заборгованість із зарплати. Тоді не все було так просто, час був неспокійний… Ми тоді не могли їм заплатити, бо вони вже не працювали, а бюджетний рік вже закінчився, і там були певні нюанси. Але ми з ними сконтактувалися, вони подали до суду, і вже є позови на стягнення цих коштів. Ми їм заплатимо заборгованість за рішеннями суду».