Передплата 2024 ВЗ

У Львові відкриють та освятять меморіальну дошку популізатору кобзарського мистецтва в світі — Миколі Досінчуку-Чорному

  • 25.10.2018, 20:13
  • 526

В суботу, 27 жовтня о 9.30 ранку, відбудеться відкриття і освячення меморіальної дошки великому популізатору кобзарського мистецтва в світі, Миколі Досінчуку-Чорному.

Пам’ятна дошка встановлена на будинку № 36 на Площі Ринок в місті Львові, де в 1937−38 рр. жив Микола Досінчук-Чорний. В програмі візьмуть участь члени Капели Бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка, бандуристи з Львова, інших міст України, та члени сім’ї зі США і Львова.

Цього року відзначається 100 років з дня народження Миколи Досінчука-Чорного. Він був відомий як пристрасний ентузіаст бандури — «Апостолом Бандури», який вважав бандуру другим національним символом після тризубу. Його місією стало пропагування української бандури. Він вірив, що бандура, як унікальний інструмент українського народу, може відіграти важливу роль у встановленні української ідентичності і відокремленості, особливо в ті часи коли в світі Україну ще явно асоціювали як частину не тільки УРСР, але й частиною Росії.

Він був співзасновником та адміністратором Школи Кобзарського Мистецтва Нью- Йорку, засновником та головним редактором двомовного журналу «Бандура», організатором незліченних бандурних семінарів, концертів, культурно-просвітницьких програм у Північній та Південній Америці, а також був літописцем бандуристів в Україні та по всьому світу.

Схожі новини