Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Спромоглися знайти лише одного «агента Кремля»

Під час Безпекового форуму стався мовно-смисловий конфуз

Під час відкриття другого Безпекового форуму стався своєрідний конфуз. У своєму виступі міський голова Львова Андрій Садовий заявив: «Сьогодні Росія напала на Україну. І це є війна за нашу незалежність. І щоби виграти цю війну, нам потрібно вигравати битви. Перша битва — це політична битва. На сьогоднішній день ворог буде робити все можливе, щоби залізти всередину, щоби створювати проблему в нас в країні, щоби впливати на наших політиків. І ми сьогодні знаємо тих людей, які працюють на Путіна, знаємо їхні прізвища. Медведчук, Вілкул, Добкін, Новинський, Рабінович. Вони відкрито їздять в Росію, отримують інструкції. Вони є власниками медіа. А що ми робимо для того, аби припинити їхню діяльність. Ми маємо один приклад в Україні, коли ми знешкодили дуже серйозного російського агента. Це був колишній президент Грузії Саакашвілі, і він був видворений з України, і це був приклад. А що з іншими?».

ЦІ СЛОВА викликали медійний резонанс. Журналісти вчепилися за фразу «Саа­кашвілі — агент Кремля», вирвавши її з контексту. Хоча було зрозуміло, що Садовий у даному випадку іронізував.

Згодом мер Львова у своєму Фейсбуці по­яснив, що мав на увазі: «Я заявив, що укра­їнські спецслужби за весь час війни спромо­глися знайти лише одного „агента Росії“. Ним „виявився“ екс-президент Грузії Саакашвілі, який буцімто готував проросійський перево­рот. І все! Більше нікого, хто працює на Росію, на думку СБУ, нема. Медведчук, Новинський, Вілкул, Рабіновіч, Бойко… До них питань у вла­ди нема! Так от, Саакашвілі ані агентом Росії, ані ворогом України не вважаю. Позбавлення його громадянства і видворення з України — це приниження в першу чергу самої України».

Це не перший конфуз під час Безпеково­го форуму. Торік нардепи від «Самопомочі» на чолі з Садовим презентували на форумі мапу з ознакуванням «народних республік «ДНР» і «ЛНР». Через це Андрія Садового викликали на допит до СБУ Львівської області. Тоді го­лова Львівської ОДА Олег Синютка сказав, що це «елемент гібридної війни проти України, спрямований на ускладнення ситуації». Щоб відбілити репутацію, нардеп від «Самопомочі» Оксана Сироїд пояснила: «Карту підготував депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Воль­ський для того, щоб продемонструвати при­сутність російських військ на території Укра­їни».

Цього року Безпековий форум у Львові зі­брав 240 учасників з України та з-за кордону, понад 40 авторитетних експертів та фахівців з України, Європи та США. VIP-гості фору­му — міністр закордонних справ України Пав­ло Клімкін, старший науковий співробітник та голова відділу зовнішньої політики Є С Стівен Блокманс, віце-президент впливової амери­канської організації CEPA Река Смеркені, пол­ковник Британської армії у відставці та екс­перт українського Інституту майбутнього Глен Ґрант.

Організатори Безпекового форуму кажуть, що захід — це своєрідний дискусійний май­данчик для пошуку відповідей, якою має бути армія і національна безпека, щоб відповідати на виклики нинішнього часу.

Схожі новини