Передплата 2024 ВЗ

Держдеп США оголосив про нову політику щодо України та Грузії

  • 19.10.2018, 11:56
  • 502

Протягом довгого часу країни Заходу не сприймали конкуренцію за вплив у Східній Європі — насамперед — в Україні і Заході.

Тому перед США стоїть завдання «зміцнити Захід, щоб протистояти зростаючому впливу суперників», повідоми помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Уесс Мітчелл під час свого виступу на заході Атлантичної ради — американського експертного центру з міжнародних справ, передає «Прямий».

На його думку, США підтримати держави, які намагаються відстояти свою незалежність. Серед них він назвав Україну і Грузію, які вони зіткнулися з загрозою державному суверенітету. Також він заявив, що країнам Центральної Європи загрожує політичне і економічне проникнення у внутрішні справи, що може розколоти НАТО.

Мітчелл також назвав два нових принципи США щодо Центральної і Східної Європі.

По-перше, Вашингтон буде домагатися позитивного впливу за кордоном за допомогою свого іміджу. «Америка — могутня демократія, яскравий маяк свободи, чиє світло приваблює інших», — пояснив представник Держдепу США.

Другий принцип — США очікують, що країни, яким Америка допомагає, не будуть потурати суперникам.

«Західна Європа не може продовжувати посилювати свою енергетичну залежність від тієї самої Росії, від якої її захищає Америка», — навів приклад дипломат.

Неприйнятно, що союзники США в Центральній Європі підтримують енергетичні проекти на кшталт «Північного потоку-2», що робить весь регіон більш вразливим перед Росією.

По-третє, США будуть поважати територіальну цілісність і суверенітет союзників — України, Грузії і навіть Білорусії — «бастіону, що захищає від російського неоімперіалізму».

Останній принцип полягає в тому, що Вашингтон чекає, що держави будуть поважати права своїх сусідів. «Ми не визнаємо територіальну агресію Росії проти сусідньої України, і ми не приймаємо хижацького тиску Китаю через позики Центральній та Східній Європі», — додав Мітчелл.

Схожі новини