Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Поморянах відкрили Краєзнавчий музей із старожитностями

  • 17.09.2018, 17:28
  • 1 896

У Поморянах, що на Золочівщині, відкрили перший музей — Краєзнавчий. Хочуть відроджувати і місцеву перлину — замок XV століття.

Тішить, що є в нас патріоти, волонтери, ініціатори, ентузіасти, жертовні харизматичні одиниці, малесенька щобта людей, готових відстоювати, обороняти, оберігати найцінніші скарби духу, історії, культури, створені попередниками.

Приклад результатів такої жертовної праці ми побачили у Поморянах Золочівського району, на відкритті Краєзнавчого музею, першого у цьому містечку. Було до півсотні людей, що виразно замало, як на таку історичну подію. Зокрема, зі Львова прибуло дев’ятеро, але, власне, ті ентузіасти — зокрема, письменниця Оксана Думанська та професор, кандидат мистецтвознавства й архітектури Ярослав Кравченко.

«Поморянський музей» — культурно-освітній проект Благодійного фонду «Спадщина.UA» та Поморянського професійного ліцею. Це один із елементів великого проекту «Поморяни Vivat!», який включає культурно-туристичне відродження Поморянщини та її серця — Поморянського замку. За словами керівника фонду «Спадщина UA» Ганни Гаврилів, активісти влітку цього року відвідали більше двадцяти поморянських садиб, де й знайшли експонати для музею. Зі всіх околиць Поморян — Загребелі, Зарудок, Підгори та Підзамча — до будиночку, де розташували музей, з'їжджалися вози й тачки зі скринями, етажерками та бамбетлями. Трофеями цих експедицій стало понад 70 одиниць предметів домашнього вжитку, що сформували експозицію музею. Серед них — бамбетель, куферок, люля, ціп, ступа, магільниця, рогач, гибель, веретено, скриня з ХІХ століття з давніми написами, довоєнна латунна запальничка, три різновиди ваг, шевський набір для пошиття чобіт (у Поморянах колись було розвинуте шевство) та інші. Найцінніші експонати — лава в стилі ар-деко та різьблене крісло зі шкіряною обивкою з Поморянського замку, надані Поморянським професійним ліцеєм.

До експозиції також увійшли автентична вишивка, образи, обруси, сучасні твори образотворчого мистецтва.

Кожен експонат має свою історію. До прикладу, одна валіза приїхала сюди з Полтавщини, звідки люди в 1930-х роках тікали від голоду на багаті землі Західної України. Також у фондах музею є предмети культової та військової тематики. «У тісній співпраці з громадою містечка за лічені дні нам вдалося повністю реалізувати цей невеличкий проект, — розповідає Ганна Гаврилів. — І наявних 40 кв. м експозиційних площ стало відразу замало та вистачило лише на краєзнавчу частину».

Ентузіасти Ганна Гаврилів, Роксолана Кобилюх, та їхні друзі продовжують пошук експонатів та музейних площ. Мріють, що в майбутньому Поморянський музей матиме кілька тематичних відділів. А саме — відділ історії міста Поморян (XIV — XX ст.), краєзнавчий відділ (відтворення побуту Поморянщини), відділ, присвячений Поморянському замку, а також кімнату пам’яті жертв гестапо та НКВД плюс міні-бібліотеку. Творці музею вірять, що кожне маленьке містечко галицької провінції має велику власну історію, яка має бути гідно представлена у місцевих культурних осередках. Поморянський музей — перший з них.

А загалом здивував занедбаний стан самого містечка. У Поморянах багато пустуючих старовинних приміщень, навіть кладовище жахливо запущене, хоча на ньому похована родина Бориса Гудзяка і є ряд цікавих історичних памятників і скульптур. Зрозумів, що одна з причин такого стану — байдужість більшості поморянців…

Мабуть, саме тому місцева перлина — Поморянський замок — у жахливому стані. Бачив, як на руїнах замку, на аварійному горищі місцеві хлопці «бухають» під російську попсу зі смартфонів. Як розповіла Ганна Гаврилів, Поморянський замок є пам’яткою архітектури національного значення та знаходиться на балансі департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА. Нині він у гостро аварійному стані. За останні два роки тут облаштували протиаварійні підпори, переклали черепицю на деяких ділянках даху тощо, тобто об’єкт частково стабілізували. Однак є динаміка руйнації, а коштів постійно бракує. Протягом 2016−2017 років Львівською облрадою та Золочівською райрадою на замок виділено 1,5 млн. грн. З них 300 тис. використано на проектну документацію, решта — на часткову ліквідацію аварійного стану. Актуальний кошторис на ліквідацію аварійного стану — близько 16 млн. грн. У серпні на Prozorro провели новий тендер, переможцем якого уже втретє стало підприємство «Центркомлекс». До кінця вересня планують почати протиаварійні роботи. На жаль, на 2018 рік є лише 700 тис. грн. (500 тис від ЛОР та 200 тис. — від Золочівської Р Р.).

Ініціативна група з відродження Поморянського замку (БФ «Спадщина.UA») спільно з департаментом архітектури ЛОДА шукають фінансування для порятунку пам’ятки. Зокрема, торік написали проект туристично-культурного відродження Поморянщини та замку «Поморяни Vivat!» (куди також входить ліквідація аварійного стану пам’ятки). Зараз готують його до подачі на конкурс Мінрегіонбуду. Дуже сподіваються, що проект пдтримають. Для Поморянського замку це був би початок відродження — повільного, але системного і невідворотного.

Довідка «ВЗ»

Поморянський замок — пам'ятка історії та архітектури (перша письмова згадка — 1497 р.). За його довгу бурхливу історію одним із власників був польський король Ян ІІІ Собеський. Дотепер збереглись два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея. Загальна площа забудови замку — 1206,00 м², загальна площа приміщень замку — 1465,60 м² (включаючи підвали і горища — 2509,60 м²). У Львівській ОДА певний час була ідея передати його у концесію, але ідея ця не отримала практичного втілення.

Юрко ВОЛОЩАК