Передплата 2024 «Добрий господар»

Синод РПЦ розриває стосунки з Вселенським патріархом через Україну

  • 14.09.2018, 19:32
  • 1 199

Відповідно до рішення Синоду, прийнятого на сьогоднішньому екстреному засіданні, в храмах Московського патріархату припиняють молитовне поминання патріарха Константинопольського Варфоломія за божественною літургією.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«У критичній ситуації, коли константинопольська сторона практично відмовилася вирішувати питання шляхом діалогу, Московський патріархат змушений призупинити молитовне поминання Константинопольського патріарха Варфоломія за богослужінням і з глибоким жалем призупинити співслужіння з ієрархами Константинопольського патріархату», — йдеться в заяві Синоду, який відбувся сьогодні в Москві.

Крім того, Російська церква перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, в яких головують або співголовують представники Константинопольського патріархату", — заявив глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон на брифінгу після засідання Синоду в Москві.

Однак, за словами ієрарха, це не означає припинення євхаристійного спілкування, тобто віруючі обох патріархатів і раніше зможуть причащатися з однієї чаші.

У разі продовження антиканонічної діяльності Константинополя на території Української православної церкви Московський патріархат, за словами митрополита, буде змушений «повністю розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським», а вся повнота відповідальності за трагічні наслідки цього поділу ляже «особисто на патріарха Константинопольського Варфоломія і архієреїв, які підтримують його».

Члени Московського Синоду вважають, що нинішня ситуація навколо України представляє «небезпеку для всього світового Православ'я» і тому звертаються за підтримкою до всіх Помісних православних церков, закликаючи «ініціювати братське всеправославне обговорення церковної ситуації в Україні».

Як відомо, тиждень тому Константинопольський патріархат призначив двох екзархів (своїх представників) до Києва «в рамках підготовки до надання автокефалії православної церкви в Україні». Такою була відповідь Константинополя на прохання президента України Петра Порошенка видати томос про створення єдиної помісної церкви в цій країні.

Цей крок Константинопольської церкви в Московському патріархаті розцінили як вторгнення на його канонічну територію і пригрозили розривом відносин з Константинополем.

Схожі новини