Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Портрети загиблих товаришів бійці тримали в руках…

На Львівщину з зони бойових дій повернулася 24-та, «королівська» бригада

24 окрема механізована бригада імені короля Данила (її ще називають «королівською бригадою) повернулася з зони Операції об'єднаних сил на Львівщину, на місце постійної дислокації (Яворівський полігон). За час АТО бригада стала легендарною, хоча у публічному, медійному просторі про неї чомусь рідко згадують.

29 серпня у центрі Яворова, біля пам'ятника Шевченкові, відбулися урочистості з нагоди повернення хлопців після виконання бойових завдань. Подякувати українським воїнам прийшло чимало яворівчан, особливо було багато святково вбраних дітей, які тримали в руках українські прапорці. Після урочистостей вони символічно подарували їх військовим. Взяли участі в урочистостях і представники обласної та місцевої влади. Окрім слів вдячності, вони вручили багатьох військовим символічні подарунки та відзнаки.

Офіцера 24-ї бригади Юрія Василіва зустрічали сини Юрій та Павло. Фото авторки
Офіцера 24-ї бригади Юрія Василіва зустрічали сини Юрій та Павло. Фото авторки

З перших днів війни на Сході України хлопці «двадцять четвірки» «тримали» фронт. Бойові завдання, які успішно виконували у перші місяці боїв, значною мірою зламали хід війни. Ворог не сподівався, що українські військові здатні на такий героїзм і самопожертву. Крім бойового духу і патріотизму, бійці 24-ї бригади мали високий рівень бойової підготовки, що, ніде правди діти, у 2014 році була радше винятком в українській армії, ніж правилом. Втім, ця бригада завжди вважалася найкращою у Західному оперативному командуванні.

«Королівська» бригада звільняла Слов'янськ, Червоний лиман, Сіверськ, Лисичанськ, Лутугине та інші міста та села Східної України. Хлопці прикривали з флангів знамениту 80-ту бригаду, яка вела запеклі бої за Луганський аеропорт. Тільки за останні кілька місяців бійці 24-х бригади звільнили від окупантів два населених пункти.

Місяць тому журналіст «Високого Замку» відвідала цю бригаду, разом з її командиром побувала на передовій, поспілкувалася з бійцями, подивилась, як вони боронять наші східні рубежі (статтю Наталії Балюк «На таких хлопцях тримається фронт» читайте у тижневику за 9−15 серпня).

За час війни 24 бригада втратила 119 побратимів. Під час урочистостей портрети загиблих товарищів бійці тримали в руках…

Наразі військові матимуть кілька тижнів відпочинку, спілкування з родиною. Потім — планові заняття з бойової підготовки на Яворівському полігоні, і після нового року — знову на передову.

Фоторепортаж можна переглянути тут.

Схожі новини