Передплата 2024 ВЗ

В ніч на 13 серпня можна загадувати бажання: припаде пік метеоритного дощу Персеїди

  • 12.08.2018, 13:58
  • 793

У ніч на 13 серпня жителі Землі зможуть спостерігати пік метеоритного потоку Персеїди — одного з найкрасивіших і інтенсивних зорепадів в році.

Ширина метеоритного потоку становить 40 мільйонів кілометрів, Земля проходить крізь нього близько місяця, але пік зорепаду припаде на ніч на 13 серпня, повідомляє DT.UA.

Частинки метеорного потоку породжує комета Свіфта — Таттла. Рухаючись по сильно витягнутій орбіті, вона робить один оберт навколо Сонця за 133 роки. При зближенні із зіркою її ядро частково випаровується, і гази забирають з собою піщинки і камінчики — з них позаду комети утворюється шлейф. Найбільш щільна частина метеоритного потоку становить 1,3 мільйона кілометрів, наша планета перетинає її приблизно за 12 годин.

У цьому році спостереження за метеоритним потоком особливо сприятливі, оскільки 11 серпня настав молодик, а значить, світло Місяця не буде заважати стежити за зорепадом.

Міжнародна метеорна організація (IMO) прогнозує активність Персеїд на рівні 110 метеорів на годину, причому в ніч максимуму можливі (але не гарантовані) два додаткових сплески активності, імовірно, близько 23:00 і 5:30 за Києвом. Вони пов'язані зі згущеннями метеорних частинок, які були помічені в минулі роки.