Передплата 2024 «Добрий господар»

Відбувся літній етап найбільш містичного екскурсійного фестивалю «Ніч у Львові»

Туристи та львів’яни могли відвідати маже 100 цікавих подій на близько 40 локаціях

Як добре, що у ночі свої особливі правила та якась таємнича, неповторна атмосфера. Вночі навіть звичайні, буденні речі мають містичні властивості, а давно освоєні місця здаються чужими, загадковими та дещо страхітливими… Такі думки навіює «Ніч у Львові» — вже традиційний фестиваль, літній етап якого тривав з 13 до 15 липня. Туристи та львів’яни могли відвідати маже 100 цікавих подій на близько 40 локаціях.

А це — музичні вечори в Італійському дворику та кав’ярнях, унікальні виставки, захопливі екскурсії, театралізовані вистави просто неба та львівські частування. Та кому забракувало справжнього містичного відчуття в ці фестивальні ночі, міг набратися адреналіну в в таємничих лабіринтах львівських підземель. Особисто я обрала екскурсію підвалами Гарнізонного храму Святих Апостолів Петра і Павла.

Підземелля Гарнізонного храму — найбільше підземелля старого міста. Тому тут можна навіть заблукати. Борони вас Боже покинути групу і чкурнути на самостійні дослідження підземельних ходів. Міні-подорож підземними лабіринтами розпочинається з вступної короткої лекції про єзуїтів і їхню діяльність у Львові, адже підземелля та храм заклав саме цей монарший орден. Святиню спорудив приблизно у 1610−1630 роках італійський архітектор єзуїтського ордену Джакомо Бріано. Гарнізонний храм — це перша пам’ятка барокової архітектури у Львові. Костел пережив чимало політичних режимів і піддавався різній експлуатації. Востаннє храм використовувала радянська влада як сховище для книжок.

6 грудня 2011 року, символічно в День Збройних сил України, церкві Святих апостолів Петра і Павла відновили богослужіння. Храм є гарнізонним, тому що духовно опікується українським військом. Зали в підземеллі обставлені макетами давнього Львова. Екскурсовод розповідає та демонструє, яким було місто на початку свого існування, як змінювалося та як відновлювалося після найбільшої пожежі в історії міста у 1527 році.

Храм єзуїтів мав багато фундаторів. Портрети цих знакових постатей можна побачити на стінах підземних проходів. Найвідоміша жертводавець - Ельжбета Сенявська. В 1607 році для будівництва костелу єзуїтів у Львові вона передала 40 000 злотих. Уже 31 липня 1610 року архієпископ Ян Замойський освятив наріжний камінь. І ось уже п’ять століть храм апостолів Петра і Павла у Львові височіє в центральній частині міста.

«Ніч у Львові» відбувається два рази на рік: в листопаді та у липні. Тому, якщо будете в місті восени, не відмовте собі у задоволенні побачитися з таємниця міста вночі. Ви точно захочете повернутися сюди знову!

Схожі новини