Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поплічник Путіна визнав, що Росія напала на Україну та назвав дати прямого вторгнення

  • 15.07.2018, 15:55
  • 1 064

Колишній депутат Думи Р Ф, українофоб, пропагандист Кремля Сергій Марков визнав, що Росія у 2014 та 2015 роках здійснила пряму військову інтервенцію проти українських військ на Донбасі.

Відповідну заяву він зробив в ефірі радіо «Ехо Москви», передає Главком.

«За оцінками американських аналітиків, Збройним силам України необхідно близько тижня, щоб зломити опір армії ДНР-ЛНР, — бойовий дух не допоможе проти бойової авіації. В результаті цього Росія буде змушена втрутитися, як вона це зробила в серпні 2014 року або в січні 2015 року», — сказав він.

Нагадаємо, 18 серпня 2014 року в ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23—24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Колони були розстріляні на марші.

Бої під Дебальцевим загострилися після Першого мінського перемир'я з жовтня 2014 року. 17 квітня 2015 року голова Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко зробив заяву, що станом на січень ще не було задокументованих доказів прямих зіткнень з військовими частинами РФ, оскільки вони здебільшого перебували в тилу бойовиків, проте вже в лютому регулярні підрозділи Збройних сил РФ брали безпосередню участь у боях під Дебальцевим, Чорнухиним та Логвиновим. 8 лютого 2015 року з панівних висот над селом Логвинове були зняті підрозділи 30-ї бригади, і рано вранці Логвинове без бою зайняли сили російських окупаційних військ, перерізавши таким чином головну магістраль сполучення Дебальцевого з українськими тилами.

13 лютого речник Державного департаменту США Джен Псакі заявила, що впродовж останніх кількох днів українського кордону з боку Росії перетнули танки та ракетні системи. Вона також додала, що російські військові розгорнули системи ППО поблизу Дебальцевого. Танкіст-контрактник Доржи Батомункуєв з 5-ї окремої танкової бригади РФ (Улан-Уде) розповів ЗМІ, що з їх танкової бригади був сформований батальйон із контрактників-добровольців, який у жовтні 2014 перекинули на навчання на Кузьминський полігон у Ростовську область, де йшли навчання три місяці. 8 лютого була дана команда «готовності номер один», і батальйон поротно зайшов на територію України до Донецьку. Вони брали участь у боях під Дебальцевим, відбиваючи спроби українських сил вийти з оточення.

Схожі новини