Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

12 сироваток від ботулізму — на всю країну!

У МОЗі заспокоюють: до кінця літа цю проблему вирішать.

Від початку року в Україні зафіксували 52 випадки ботулізму. Четверо людей не вдалося врятувати. Лікування полягає у введенні сироватки, але на всю Україну є лише… 12 флаконів препарату. Антитоксини канадського виробництва ООН надала Україні як гуманітарну допомогу. Згідно з нормативами, у кожному ФАПі має бути одна доза протиботулічної сироватки. А ФАПів в Україні — 40 тисяч. У МОЗ заспокоюють: як тільки хворий поступить у стаціонар і медичний заклад звернеться з відповідною заявкою, сироватку доставлять у найкоротші терміни.

Бактерія Clostridium botulinum сама по собі не є небезпечною, проте в умовах відсутності доступу кисню її спори починають продукувати токсин, який швидко всмоктується у кишківнику, проникає у кров і розноситься по організму, ушкоджуючи різні органи та системи (передусім — нервову). Цей токсин — найбільш небезпечний, який тільки існує на планеті. Один грам може вбити… понад 8 млн. людей!

«Зважаючи на серйозний резонанс і відсутність сироваток у багатьох регіонах, МОЗ запланував їх купівлю, виділивши на це 40 млн. гривень. Ампули повинні надійти в Україну до кінця літа», — запевнив в ефірі «Громадського радіо» гендиректор «Центру громадського здоров'я МОЗ» Володимир Курпіта. В інтернеті сироватку російського виробництва пропонують придбати за 2800 гривень.

Медики ж тим часом закликають не ризикувати та відмовитися від потенційно небезпечних продуктів: домашньої консервації (маринованих і засолених грибів, м'ясних і рибних паштетів, тушонки), копченої та в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування.

Схожі новини