Супрун пояснила, чи шкодить здоров’ю м’ясо «на антибіотиках»

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чим небезпечне м’ясо «на антибіотиках».

Фото: З відкритих джерел / Чим небезпечне м'ясо "на антибіотиках" і як уберегтися.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

«Чи справді улюблені котлети всі ці роки були «напічкані» антибіотиками, як це впливає на здоров’я та чи варто тепер відмовлятися від м’ясних страв?

Використання антибіотиків на фермах і справді доволі поширена практика. Тварини отримують антибіотики не лише для лікування інфекцій, але й для їх профілактики, а також покращення росту.

Тому антибіотики можуть бути присутніми в м’ясі. Якщо їх понад нормою, то вони порушують кишкову мікрофлору чи викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини із сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків мають припинити за кілька днів до забою, і тоді їхній вміст в м’ясі мінімізований .

Зазвичай, коли м’ясо тварини, що вживала антибіотики, потрапляє до продажу, там лишаються вже залишки, або уламки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м’яса — смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій пічці та запікання. Тому загрозу передусім становлять не антибіотики у м’ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а отже від хвороб, які вони спричиняють, вилікуватися дуже важко.

До першопричин формування стійких бактерій відносяться надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають «про всяк випадок»), застосування «людських» антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.

Стійкі бактерії поширюються від тварин до працівників ферм, із гноєм і стічними водами — на поля, городину, в річки. Ці стійкі бактерії здатні передавати власні гени іншим бактеріям. Так гени стійкості до антибіотиків «тікають» з ферми — у великий світ, і поширюються навіть серед шкідливих для людини бактерій.

Коли збудник хвороби має гени стійкості до певного антибіотика, тоді ним вже неможливо спинити інфекцію, і потрібно добирати інший препарат. Наразі існують бактерії із множинною стійкістю до антибіотиків, наприклад, збудники пневмонії та туберкульозу. Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться в часи, коли хвороби, які ми здавалося б вже побороли, знов забиратимуть мільйони життів.

Тому бути відповідальними у використанні антибіотиків — це архіважливо!

Іншою складовою в поширенні стійкості є самолікування людей антибіотиками, споживання їх без потреби, і недотримання курсів лікування.
Тож фермерам варто використовувати антибіотики лише коли прописав ветеринар, і вживати санітарних заходів аби запобігти «втечі» генів стійкості з ферм. А абсолютно всім слід перед прийманням курсу антибіотиків та під час нього завжди консультуватися з лікарем! (більше про те, як кожен може запобігти стійкості бактерій .

Кінцевий споживач може заразитися стійкими до антибіотиків бактеріями радше із середовища, а якщо із м’яса, то в разі харчового отруєння, споживання недостатньо обробленої їжі або при контакті із сирим м’ясом.

Щоб захиститись від харчових стійких до антибіотиків інфекцій користуйтеся цими правилами:

— Готуйте м’ясо до повної готовності
— Мийте руки після контакту із сирими м’ясом, птицею чи морепродуктами. Мийте також все кухонне приладдя
— Охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку — протягом однієї години
— Відокремлюйте сире м’ясо, яйця та рибу від інших продуктів
— Використовуйте різні дошки для продуктів, що їдять сирими, та м’яса і риби
— Мийте руки після контакту із тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями
— Повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю", — зазначила Уляна Супрун.