Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В МЗС України не виключать можливість обміняти Сенцова на Вишинського

  • 22.05.2018, 12:28
  • 427

Міністерство закордонних справ України розглядає всі можливі варіанти для звільнення з російської в’язниці українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца на брифінгу про оголошення голодування Сенцоваим у понеділок, 21 травня, повідомляє nv.ua.

Зокрема, на питання журналістів про те, чи можливий варіант обміну Сенцова на заарештованого за підозрою в державній зраді керівника РИА Новости-Украина Кирила Вишинського, Беца відповіла, що подібний варіант не виключається.

«Все можливо. Я не можу розкривати всіх деталей, тому що якби ми оголошували заздалегідь, то, повірте, і Ахтем Чийгоз, і Ільмі Умеров, мабуть, ще не були б звільнені. Можу сказати одне, що переговорний процес не зупиняється», — сказала Беца.

Беца підкреслила, що «всі ті громадяни Російської Федерації, які затримані або засуджені Україні, є злочинцями, а що стосується наших громадян — це політв'язні, які незаконно затримані або незаконно засуджені в РФ».

За її словами, Російська Федерація блокує всі звернення України про доступ до Сенцова. Тільки за останній рік було понад 20 таких звернень.

«Ми кожен день тиснемо на РФ шляхом направлення цих нот, звернень. Також ми ставимо це питання на всіх міжнародних майданчиках — ООН, ОБСЄ», — зазначила Беца.

Нагадаємо, Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі, голодує вже дев’ятий день. Припинити голодування він погодиться за умови, якщо Росія відпустить 64 українських політв’язня. А 17 травня 2018 суд в Херсоні заарештував головного редактора інформаційного ресурсу «РІА Новини Україна» Кирила Вишинського до 13 липня 2018 року. Про те, що обмін Сенцова на Вишинського можливий, вважає і російський пропагандист Євген Кисельов.

Схожі новини