Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трамп найняв ізраїльську фірму, щоб зібрати компромат на команду Обами, — ЗМІ

  • 06.05.2018, 12:13
  • 659

Команда президента США Дональда Трампа найняла ізраїльське приватне розвідувальне агентство для пошуку компромату на членів адміністрації американського екс-президента Барака Обами.

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на The Guardian.

Метою розслідування була дискредитація ядерної угоди з Іраном.

Повідомляється, що команда Трампа зв'язалася з детективами за кілька днів після візиту Трампа в Тель-Авів, Ізраїль, в 2017 році, в рамках його першого закордонного туру в якості президента США.

Трамп обіцяв прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху, що у Ірану ніколи не буде ядерної зброї, і припустив, що іранці вважають себе в праві «робити все, що хочуть» після переговорів про ядерну угоду в 2015 році.

«Ідея полягала в тому, що люди Трампа дискредитують тих, хто грає ключову роль в здійсненні угоди, що полегшує вихід з неї», — повідомив виданню анонімне джерело.

Розслідування передбачало проникнення в особисте життя і політичну кар'єру Бена Родеса, колишнього заступника радника з національної безпеки зі стратегічних зв'язків, а також Коліна Кала, радника з національної безпеки колишнього віце-президента Джо Байдена. Серед іншого розглядалися їхні особисті стосунки, взаємини з дружніми Ірану лобістами, а також чи отримали вони особисту або політичну вигоду з мирної угоди.

Повідомляється, що слідчі також зверталися до відомих американців іранського походження і журналістам з The New York Times, телебачення MSNBC, веб-сайту Atlantic, Vox і ізраїльського видання Haaretz, які часто зустрічалися з Родосом і Калом в спробах встановити, чи порушували вони будь-які протоколи шляхом обміну конфіденційною інформацією.

Політики, за якими здійснювалося стеження, заявили, що їм не було відомо про компанію проти них, однак повідомили, що «не здивовані» такому відкриттю.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп вимагав від європейських союзників до 12 травня «виправити жахливі недоліки» ядерної угоди від 2015 року, в іншому випадку, він відмовиться продовжити режим скасування санкцій США відносно Ірану.

Схожі новини