Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Києві зафіксовано спалах ботулізму

  • 04.05.2018, 10:25
  • 634

У Києві зафіксовано випадок захворювання на ботулізм.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив перший заступник начальника Держпродспоживслужби Києва Олександр Овчаренко.

«До нас надійшло повідомлення, що чоловік 1986 року народження купив рибу на одному зі стихійних ринків у Києві поблизу Виноградаря. Споживачу риби 30 квітня стало зле, його було госпіталізовано до Олександрівської лікарні з попереднім діагнозом „ботулізм“. У нього наразі відібрано кров і направлено на дослідження у лабораторію. За результатами будемо точно встановлювати діагноз», — розказав він.

За словам Овчаренка, Держпродспоживслужба проінформувала Нацполіцію щодо даного інциденту.

«Наразі наші фахівці проводять збір інформації, що це була за риба, хто її реалізовував, направлено інформацію до Нацполіції для вжиття заходів з недопущення місць стихійної торгівлі. Якщо буде встановлено, що у риби був виробник чи певний реалізатор, будуть вживатися заходи з перевірки тих суб'єктів», — додав перший заступник начальника.

Нагадаємо, у Харківській області 30 квітня зафіксовано перший випадок ботулізму в 2018 році.

Харчовий ботулізм — захворювання, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин, що має високу ступень токсичності для людини. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку, запаху.

Захворювання виникає тоді, коли створюються особливі умови для розмноження збудника ботулізму та утворення токсину. Це насамперед відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м'ясних продуктів, що забрудненні збудником ботулізму) та температура від +15 до +37 градусів, якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується, і за температури 0 градусів мікроб не розмножується, токсин не виділяється.

Схожі новини