Передплата 2024 «Добра кухня»

«36 мільйонів на збереження архітектури міста Лева — катастрофічно мало…»

Сказала «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Цього року на реконструкцію історичних пам’яток міста Лева виділено з міської скарбниці 36 мільйонів гривень. Для порівняння, торік сума була значно меншою — лише 27 мільйонів. Як повідомила «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, цієї суми вкрай мало, бо деякі історичні об’єкти мають кошториси робіт на 10 мільйонів гривень.

«Щороку, як тільки маємо сприятливі погодні умови, розпочинаємо реставраційний сезон архітектурних перлин, — наголосила чиновниця. — Проводимо роботи з реставрації і ремонту сакральних споруд, фасадів і балконів будинків, дахів, вітражів, фонтанів, розробляємо проектно-кошторисну документацію для наступних об’єктів. Цього року з бюджету розвитку отримали на роботи 36 млн. грн. Намагатимемося в повному обсязі освоїти ці кошти та виконати весь об’єм робіт. Проблема — чимало об’єктів мають проектно-кошторисну документацію, але повної вартості на реставраційні роботи немає. Це погано! Не зможемо виконати роботи до кінця року».

Запитую, які пам’ятки будуть відновлювати в рамках бюджетного фінансування. Лілія Онищенко сказала, що один з ключових об’єктів — реставрація Домініканів (костел та монастир). Стартували роботи будівлі на площі Міцкевича, 6/7 (реставрація занедбаного даху з куполом). Робота складна, бо там є кам’яні фігури. Третій об’єкт, де теж стартували роботи, — Саксаганського, 11 (відновлення даху та фасаду). Четвертий об’єкт — будівля на вул. Підвальній, 9.

Відновлюють також храм Святого Миколая, що на вул. Хмельницького. Оголошено тендер на відновлення даху костелу Святого Казимира (вул. Кривоноса, 1), ремонт вікон в ратуші та вікон страхового товариства «Дністер», що на вул. Руській.

Схожі новини