Передплата 2024 «Добра кухня»

З’явився на світ через чотири роки після смерті батьків

Народженню передували затяжні правничі баталії

За п’ять днів до запланованого лікування in vitro у 2013 році сімейна пара з Китаю загинула в автокатастрофі. Утім батьки встигли виграти юридичну війну за права на власні зародки. З них тільки 2018-го народився хлопчик.

Шен Джі та Лю Ксі на другому році подружнього життя вирішити спробували запліднення in vitro. За п’ять днів до запланованого лікування, у березні 2013-го, сім’я загинула у автокатастрофі у провінції Цзянсу. Упродовж трьох років родичі Шен і Лю боролися за права на чотири заморожених ембріони, які залишили загиблі. Це була безпрецедентна правнича битва у Китаї.

Після кількох судових слухань родичі Шена і Лю у січні 2017-го за допомогою агенції в Лаосі знайшли сурогатну матір, у тіло якої помістили ембріон. У Китаї використання послуг сурогатних матерів заборонено. У грудні минулого року на світ з’явився хлопчик, його назвали Тянтян.

Мати Лю, Ху Сіньсян, розповіла журналістам, що у хлопчика очі її доньки, але він все ж більше схожий на батька Шена.

Пологи, однак, не поставили крапку у субовій тяганині. Дідусь і бабуся новонародженого змушені були пройти тести ДНК, аби довести, що вони кровні з Тянтяном і можуть опікуватися ним. «Цього хлопчика не можу супроводжувати від народження смуток. В інших дітей є мами і тати, він їх не має. Звісно, у майбутньому ми розповімо йому правду», — каже дід Шен Сінан.

Схожі новини