Передплата 2024 «Добрий господар»

«Північний потік-2» — це політичний хабар за лояльність до Росії, — Порошенко

  • 09.04.2018, 14:48
  • 618

Президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від будівництва газопроводу «Північний потік-2» і назвав проект «політичним хабарем за лояльність до Росії».

Про це повідомляє DW з посиланням на інтерв'ю президента України німецькій газеті Handelsblatt, передає nv.ua.

«Вибачте за різкі слова, але Північний потік-2 — це політичний хабар за лояльність до Росії», — заявив український президент.

Порошенко назвав Москву «вкрай ненадійним партнером» і заявив, що реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до економічної та енергетичної блокади України, завдасть їй «величезної шкоди».

У газопроводу немає економічно виправданою основи, а транзит газу через Україну буде коштувати Німеччині набагато дешевше і може бути легко і вигідно модернізований, запевняє Порошенко.

«Просто запитайте нас, замість того, щоб інвестувати десять мільярдів євро в Північний потік-2», — говорить президент.

Нагадаємо, 27 березня російська компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво і експлуатацію газопроводу Північний потік-2 в німецькій виключній економічній зоні.

Раніше ряд країн висловився проти даного проекту.

У Вільнюсі керівники парламентів Польщі, Литви і Латвії підписали лист з попередженням про небезпеку газопроводу Північний потік-2, адресований головам парламентів європейських країн. Пізніше проти Північного потоку-2 виступила Естонія.

Згодом прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав проект «вкрай небезпечним».

21 березня законодавці Європейського Союзу (ЄС) ухвалили проект правил, який поширює закони внутрішнього ринку на газопроводи, які знаходяться не на території ЄС, в тому числі запланований Північний потік-2.

У МЗС України заявили, що рішення Німеччини щодо будівництва сухопутної ділянки Північного потоку-2 було очікуваним і Україна не могла на нього вплинути.

Пізніше президент України Петро Порошенко назвав прихильників Північного потоку-2 спільниками Москви в гібридної війні.

Схожі новини