Передплата 2024 «Добрий господар»

Російський законопроект про військовий призов загрожує кримським студентам українських вузів

  • 07.04.2018, 13:40
  • 609

Прийнятий Держдумою Росії в першому читанні законопроект про військовий призов може бути використаний російськими силовиками, для того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності кримських студентів українських вузів.

Таку думку висловив вважає експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Згідно з новим законопроектом, усі громадяни від 18 до 27 років і які підлягають призову, будуть зобов'язані з'явитися до військкомату на медкомісію. Тому ми будемо радити або піти на альтернативну цивільну службу, або покинути Крим і виїхати на материкову частину України. Найсерйозніша загроза полягає в тому, що кримінальна відповідальність у разі прийняття законопроекту може торкнутися тих, хто виїхав із півострова і, наприклад, навчається в українських вузах. Після повернення до Криму на них можуть завести вже не адміністративну, а кримінальну справу за ухилення від служби в російській армії. Так що тиск зросте, і дуже сильно», — зазначив правозахисник.

Раніше Державна дума Росії прийняла в першому читанні законопроект, який зобов'язує усіх призовників, які не отримали повісток, самостійно прибути за ними до військкомату.

Згідно з документом, неявка або відмова від отримання повістки вважатимуться ухиленням від військової служби. Її доставлятимуть рекомендованим листом, яке можуть отримати не тільки самі призовники, а й повнолітні члени їхніх сімей або особи, «уповноважені представляти їхні інтереси».

За даними підконтрольного Кремлю кримського уряду, 2018 року в російську армію намір призвати понад дві тисячі кримчан. У свою чергу, прокуратура Автономної Республіки Крим просить жителів півострова сповіщати правоохоронні органи України про отримання повісток на службу в російській армії та називає дії Росії незаконними.

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні повідомляла, що 2017 року на військову службу до збройних сил Росії призвали не менше 4800 жителів Криму.

2 квітня на материковій частині України розпочався весняний призов на строкову військову службу, який триватиме до кінця травня.

Схожі новини