Передплата 2024 ВЗ

"У Путіна фальшива наукова дисертація", – Ольґа Літвінєнко

Батько Ольги зробив Путіну наукову працю в обмін на посаду ректора

Дочка ректора Санкт-Петербурзького гірничого університету Ольґа Літвінєнко стверджує, що наукова дисертація Владіміра Путіна фальшива. Про це вона розповіла в інтерв’ю «Радио Свобода».

За словами Літвінєнко, її батько, Владімір Літвінєнко, який був науковим керівником Путіна у 90-х роках, організував бізнес з підготовки дисертацій. «Тоді був бум, всі хотіли стати кандидатами або докторами наук. На основі плагіату робилися різноманітні дисертації для високо посадовців. І Рем Вяхірєв там захищався, і син Вяхірєва, і Віктор Зубков, і Путін скористався послугами свого наставника», - сказала Ольґа Літвінєнко. За її словами, Путін за дисертацію, мабуть, не платив. Можливо, її виготовлення було подякою батька за допомогу в отриманні посади, зауважила Літвінєнко.

Неможливо перевірити, хто саме робив дисертацію Путіну, але те, що вона є плагіатом, точно відомо. Про це «Эху Москвы» розповів один із засновників мережевої групи «Диссернет» Андрєй Заякін.

До слова, 2006 року дослідники Брукінґського інституту у Вашингтоні виявили у дисертації Владіміра Путіна під назвою «Стратегічне планування відновлення мінерально-сировинної бази регіону в умовах формування ринкових відносин» плагіат: 16 з 20 сторінок, якими починається ключова частина роботи Путіна, були або скопійованими, або переписаними з мінімальними змінами з книги «Стратегічне планування і політика» професорів Піттсьбурзького університету Вільяма Кінґа та Девіда Кліланда, опублікованої в 1979 році, а в 1982-иу перекладеної російською мовою. Шість діаграм та графіків з роботи Путіна майже повністю збігаються з американськими. «Правда, подекуди змінювали вигуки та коми переставляли. 16 сторінок тексту і схем просто copy-paste, copy-paste, copy-paste. З 216 сторінок роботи 140 – це методичка про ленінградські мінеральні ресурси, 16 сторінок з головних теоретичних глав – піттсбурзькі вчені», - розповідав Ігорь Данченко, який виявив плагіат.

Схожі новини