Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За радянські прапори відсторонили командира військової частини

З чиєї подачі криворізьким нацгвардіцям всучили червоні знамена, ще розслідують

Після параду у Кривому Розі, за «червоних прапороносців» на якому були «нацгвардійці», командира Криворізької військової частини В’ячеслава Мельника відправили у примусову «відпустку». На час службового розслідування полковника відсторонили від виконання обов'язків.

Поки у Нацгвардії розбираються, обурені «парадним» скандалом чекають результатів розслідування, яким займається поліція. Стаття, за якою порушили справу (використання комуністичної символіки), передбачає до п'яти років позбавлення волі.

У мерії, з подачі якої до 74-ї річниці визволення кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників провели «прапороносний» парад (міський голова Юрій Вілкул, батько нардепа-«опоблоківця» Олександра Вілкула, особисто брав участь в урочистостях), виправдовуються. Червоні знамена, мовляв, бойові, тож на них заборона на зображення радянської символіки не поширюється.

За законом, це так. Але сумніви щодо «бойового статусу» прапорів, які майоріли на параді, викликає не лише їхній зовнішній вигляд (на «ровесників» Другої світової не тягнуть), а й суперечливі заяви директора музею, в якому «позичили» червоні знамена. Та спершу заявляла, що полотнища — копії бойових прапорів підрозділів, які брали участь у визволенні Кривого Рогу. А потім «згадала», що знамена оригінальні.

Схожі новини