Передплата 2024 ВЗ

Стало відомо про таємну зустріч Волкера в Києві

  • 29.01.2018, 12:39
  • 855

Спецпредставник США по Україні Курт Волкер перед переговорами з помічником президента Росії Владиславом Сурковим з питання військового конфлікту на Донбасі зустрівся із представниками Верховної Ради.

Про це йдеться у статті РБК-Україна.

За даними журналістів, зустріч відбулася 25 січня у резиденції посла США Марі Йованович. На неї запросили голову парламентського комітету у закордонних справах Анну Гопко (позафракційна), представника БПП Дмитра Лубинця, "Батьківщини" Григорія Немирю, "Самопомочі" Тараса Пастуха, "Народного фронту" Андрія Тетерук, Радикальної партії Валерію Заружко, "Опозиційного блоку" Юлію Льовочкіну , групи "Відродження" Валерія Писаренка і "Волі народу" Сергія Шахова.
"Це вже друга зустріч представників українського парламенту з Волкером. Перша пройшла три місяці тому - 28 жовтня минулого року. Зустріч проходила в форматі "запитання-відповідь". Депутати задавали питання, а Волкер відповідав. У парламентаріїв, з якими виданню вдалося поспілкуватися, склалося враження, що зібрали їх, щоб Волкер розібрався у ситуації перед зустріччю зі Сурковим", - йдеться у матеріалі.

За словами співрозмовників ЗМІ, найбільше запитань у депутатів було щодо перспектив "Мінська". Однак Волкер ще раз чітко сказав, що ситуація на Донбасі - це агресія Російської Федерації, а територія окупована Росією, проте альтернативи "Мінському процесу немає".

"Ви повинні розуміти, що зараз цей формат лежить в основі домовленостей, тому хочете чи не хочете, але ви повинні ними користуватися", - переказав агентству слова спецпредставника США Лубинець.

Підтвердили факт акцентування американською стороною безальтернативності "Мінська" й інші співрозмовники, присутні на зустрічі.

"Переговори в Мінському форматі краще, ніж відсутність будь-яких переговорів. Через відсутність альтернативи, потрібно хоча б таким чином намагатися врегулювати конфлікт", - говорив депутатам Волкер. Це переказує не під запис ще один співрозмовник.

НОВИНИ
"Уже почали": Волкер зробив важливу заяву про передачу Javelin Україні
Звучали від американців і слова, що інших форматів, на які погодилася б Росія, нема, тому потрібно слідувати "мінському формату". Однак, за словами співрозмовників, скептичний настрій з приводу виконання всіх пунктів "Мінська" спостерігався по обидва боки.

Піднімали парламентарії і питання розширення мінського формату, проте не учасниками з інших країн, а шляхом включення у ці переговори представника Донбасу з української сторони, наприклад, депутата-мажоритарника з Донбасу, який би розумів проблематику питання.

"Мова йде про те, що на сьогоднішній день представники в тристоронній контактній групі - Геращенко або Кучма - не є представниками саме цих регіонів", - сказав Пастух.

Однак американці запевнили, що це питання України, оскільки Штати не є учасниками тристоронньої контактної групи.

Схожі новини