Передплата 2024 ВЗ

У моді – хаскі, маламути, чихуа-хуа...

У Львові відбулася перша цього року Всеукраїнська виставка собак.

Цими вихідними львів’яни поспішали у виставковий центр “Південний-EXPO” – на перші цьогоріч усеукраїнські виставки собак “Казковий Львів” і “Кубок Лева”. Подивитися там справді було на кого. Акіти і алабаї з Києва, королівські пуделі з Одеси, хаскі з Івано-Франківська, афганський хорт із Рівного, неаполітанські мастифи зі Львова... І ще багато інших представників різних порід благородної тварини, рік якої невдовзі розпочнеться.

«Понад 600 учасників прибули до Львова на виставку. Це перша виставка цього року в Україні, тому й спостерігаємо такий наплив гостей, – розповіла організатор, керівник Львівського міського осередку кінологічної спілки України “Фортуна” Євгенія Низова. – З’їхалися представники з усієї України, були також із Литви та Білорусі. У травні Львів готується прийняти міжнародну виставку, тож очікуємо велику кількість учасників з-за кордону».

Упродовж двох днів відбувалися монопородні виставки по окремих породах. Найкращих представників порід визначало міжнародне журі. А обирали найкращих собак обох виставок. У перший день “Кубок Лева” присудили німецькій вівчарці зі Сваляви (Закарпатська область). Загалом, на виставці було багато представниць цієї породи. Як зазначила Євгенія Низова, німецька вівчарка ніколи з моди не виходить. На піку популярності зараз також кана-корсо – великі собаки переважно темного окрасу, чорні, тигрові, бувають і голубі. Популярними залишаються мопси, яких теж на виставці було багато. На піку моди – хаскі, маламути. З найменших собачок найпопулярнішими є шпіци та чихуа-хуа.

Другого дня на виставці “Казковий Львів” найкращою собакою визнано неаполітанського мастифа кольору grej (сірий) на кличку Титан. Неаполітанський мастиф є нащадком стародавніх бойових собак, які цькували диких звірів на аренах Стародавнього Риму. Як розповіла власниця Титана, львів’янка Оксана Марченко, цей великий і на вигляд незграбний пес безмежно любить своїх господарів і відлякує грізним виглядом ворогів. За належного виховання собака першим агресії не проявляє, він є добрим.

На виставці багато німецьких вівчарок, які не виходять з моди.
На виставці багато німецьких вівчарок, які не виходять з моди.

Приз найкращого цуценяти теж отримали львів’яни. Це шестимісячний амстаф (американський стафордширський тер’єр) Дрейк і його власниця Діана Маруняк. Дівчинка із захопленням розповіла про свого вихованця: “За ним доглядати неважко, його слід просто соціалізувати”. Дрейк ходить на курси дресури. Це заняття цуценяті до вподоби, у нього легко все виходить. Як розповіла Діана, Дрейку не можна їсти манки й свинини. Зате він їсть інші каші, особливо гречку, з телятиною. Курятини не їсть, бо у ній, як каже господиня, багато хімії... Дрейк також любить дичину. У раціон собаки включають і фрукти, крім цитрусових. Їсть яблука, банани, особливо любить хурму.

Побувати на такій виставці особливо цікаво для малечі. Я зустріла свою однокласницю Галину з двома донечками, семи й дев’яти років. Дівчатка ретельно готувалися до виставки: знали всі породи собак, розклад кожної події. Але ніяк не могли визначитися, яку ж собачку мама має купити їм додому: одна хотіла чихуа-хуа, а інша – золотистого ретривера... Хоч собаку не купили, поверталися додому з позитивними емоціями.

Фото Михайла Лук’янова

Схожі новини