Передплата 2024 «Добра кухня»

Пенсіонерів хочуть змусити платити за проїзд у маршрутках

Рішення про позбавлення пільг пенсіонерів ухвалила Асоціація перевізників Львівщини.

Зі суботи, 20 січня, у Львові та області пенсіонери змушені будуть платити за проїзд повну вартість. Раніше у Львові вони їздили безкоштовно, а в області платили половину вартості квитка. Рішення про позбавлення пільг пенсіонерів у маршрутках одноосібно (!) ухвалила Асоціація перевізників Львівщини.

Телефоную по коментар до керівника Всеукраїнської громадської організації Асоціації автомобільних перевізників Львівської області Івана Велійки. “А хто надавав пенсіонерам якісь пільги на проїзд? - каже він. - Вони користувалися знижками незаконно! Питання не врегульовано на законодавчому рівні. Кабмін мав півроку, щоб вирішити це питання, але не вирішив... Якщо влада не регулює, мусимо це робити самі. Львівщина — єдина область, де проблему з пільговиками не врегульовано. Дійшло до того, що в автобусах 70% пасажирів їздять безкоштовно, лише 30% платять”.

Іван Велійка нарікає, що з державного бюджету за компенсацію пільгових перевезень виділяють смішні суми. “На 2018 рік передбачено 32 мільйони гривень, а потрібно у десять разів більше”, - підсумував пан Велійка.

В управлінні транспорту Львівської міської ради кажуть, рішення перевізників незаконне. Запевнили, комунальний перевізник міста (АТП №1) возитиме пенсіонерів й надалі безкоштовно. А ось що робити з приватними власниками маршруток — юридичний департамент Львівської мерії думає.

Свою позицію висловив і міський голова Львова Андрій Садовий: “Перевізники, підконтрольні місту, змушені будуть надалі возити пенсіонерів безкоштовно. Те, що обласна адміністраціях і їх департамент встановили, що в межах області пенсіонери платять 50%, це, думаю, і є основною причиною, що спонукає перевізників влаштовувати собі якісь окремі правила”.

Мер Львова також обурився, що останнім часом власники львівських маршрутів не випускають на лінії необхідну кількість транспорту. “Перевізники мають забезпечити мінімум 90% машин, - каже пан Садовий. - Як повідомили в управлінні транспорту Львівської міської ради, за станом на ранок, 17 січня, виїзд машин на міських маршрутах такий: 90% - «АТП-1», 86% машин - ТзОВ «Фіакр Львів», 75% - ТзОВ «Успіх БМ» та 64% - ПАТ «ЛАП-14630».

Схожі новини