Передплата 2024 «Добра кухня»

Спочатку приймають закони, а потім думають

У Львові виступають проти безглуздого рішення Верховної Ради заборонити приватизацію горищ та підвалів.

Не виключено, що Верховна Рада України внесе зміни до одіозного Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Депутат Львівської міської ради Любов Давидович («Самопоміч») на сесії звернулася до однопартійки-нардепа Альони Бабак (однієї з авторів поправок до закону) з проханням позитивно вирішити питання внесення правок у законодавство.

Закон «Про особливості здійснення права власності...» прийняли ще у 2015 році (ініціатор – тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, суб’єкт законодавчої ініціативи – Кабінет Міністрів України). Але до широкої громадськості нюанси законодавства дійшли тільки торік у листопаді, коли виконком Львівської міськради виніс рішення, аби привести свої нормативні акти у відповідність до цього закону. А саме: заборонив містянам переплановувати підвали та горища на магазини, заклади громадського харчування і житлові приміщення. Де-юре виконком виключив з переліку адмінпослуг райадміністрацій послугу з надання дозволу на приєднання вільних допоміжних приміщень до квартир у житловому будинку або до нежитлового приміщення. Районні адміністрації Львова припинили видачу дозволів на відповідне перепланування.

Львів’яни забили на сполох: закон позбавив підприємців можливості облаштовувати у підвалах заклади з надання послуг (перукарні, магазинчики тощо), а мешканців – можливості приєднувати до квартири квадратні метри піддашшя, влаштовуючи там мансардні приміщення. Така практика була позитивною і для мешканців, і для комунальної господарки міста. Адже підприємці наводили лад у закинутих підвалах, а мешканці будинків, розширюючи свої квартири, власним коштом ремонтували дахи для всього будинку, позбавляючи цього «менінігіту» ЛКП, у яких на це хронічно бракувало коштів.

«Згідно із цим законом, допоміжні приміщення у багатоквартирних будинках призначені для забезпечення експлуатації будинку, побутового обслуговування його мешканців, – пояснює «ВЗ» голова Шевченківської райадміністрації міста Львова Надія Банах. – Це «колясочні», горища, підвали, сміттєкамери, машинні відділення ліфтів тощо. Тепер закон нам каже, що ці приміщення – у спільній сумісній власності. Тобто зараз віддавати їх комусь одному з мешканців не можна. На горищі є комунікації – димові вентиляційні канали, до яких має бути постійний доступ. У підвальних приміщеннях є інженерні мережі. Якщо якась квартира приєднує підвал до своєї площі, доступ до загальних комунікацій буде обмежений. Усі повинні мати туди вільний доступ і нести витрати на їхнє утримання. Тут треба змінювати підхід мешканців. Мають усвідомити, що вони є власниками цілого будинку – від підвалу до горища».

«Треба внести зміни до цього законодавства, – розповіла «ВЗ» депутат ЛМР Любов Давидович. – До мене, як до депутата, неодноразово зверталися мешканці будинків, які хочуть приєднати місця спільного користування у будинку до свого помешкання, – аби покращити стан усього будинку. Закон забороняє їм це. Але, наприклад, людина має малесеньку квартирку, і над нею в жахливому стані є дах. Чому людина над своєю квартирою не може зробити кімнату? Раніше діяло рішення Конституційного Суду, в якому йшлося, що за 100% згоди всіх сусідів люди мають право робити собі на горищі відчуження – кімнату чи дві. Люди ремонтували за свій рахунок дах, і це було для всіх мешканців добре. Я щойно була на виїзді в старому районі міста. Там жінка сама відремонтувала дах, вставила мансардні вікна, а тепер не може це узаконити. Жінка мало не плаче: що робити?».

Любов Давидович пропонує внести такі зміни до законодавства: якщо рішення про приєднання площ загального користування у багатоквартирному будинку сприятиме покращенню стану будинку та його підтримають не менш ніж 75% співвласників квартир, то таке виділення площі/приєднання можливо здійснити.

Схожі новини