Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новорічну красуню з’їв сосновий шовкопряд

  • 22.01.2013, 11:55
  • 1 465

Свята закінчилися і настав час розбирати ялинку. Але жителька Чернігова навіть не підозрювала, що уся ялинка в кімнаті обліплена гусенню.

«Кілька днів тому помітила, що з ялинки осипається якийсь порох. Вирішила, що це лущиться кора. Але коли настав час розбирати новорічну красуню, я була ошелешена від побаченого. Взяла “дощик” до рук — і заверещала на всю квартиру. Ялинка була всипана зеленкуватими гусеницями. Вони їли соснові голочки», — розповідає пані Марія.

Ялинку вона придбала на базарі за 80 грн. Намагалася обрати найкращу, нічого такого не було.

Після усього побаченого пані Марія запевнила, що наступного року придбає штучну ялинку. І своїм знайомим та друзям буде радити не тягнути до хати живі дерева.

Ще в 1840 році в Чернігівській губернії вперше було відмічено масове розмноження такого шкідника лісу, як сосновий шовкопряд. У перший рік появи було винищено 1000 десятин лісу на поміщицьких дачах. Дерева, що були з’їджені, засихали. Проблема із збереженням соснових та ялинкових лісів у Чернігівській області існує донині.

Довідка «ВЗ»

Сосновий шовкопряд, або сосновий коконопряд (Dendrolimus pini) — метелик, поширений в Європі (крім Англії) та Азії. Гусінь соснового шовкопряда живиться хвоєю сосни та ялини. Це небезпечний шкідник лісу. Морозостійкий — витримує низькі температури до мінус 30 градусів.