Передплата 2024 «Добрий господар»

У Єгипті знайшли частину статуї древньої цариці- дружини фараона

  • 19.10.2017, 20:17
  • 1 454

  При розкопках в Єгипті була виявлена голова статуї цариці Анхнесмеріре.

Статуя була створена приблизно чотири тисячі років тому, повідомляє єгипетське видання Ahram.

Мостафа Вазирі, генеральний секретар єгипетської Вищої ради у справах старовини, сказав, що голова має майже людські пропорції, її висота становить близько 30 см. Вуха прикрашені дерев'яними сережками.

Професор Філіп Колломбер, керівник розкопок від Женевського університету, говорить, що голова була знайдена в порушеному шарі на схід від піраміди цариці поблизу району, де днями знайшли частину обеліска.

"На жаль, бюст знаходиться в досить поганому стані і його доведеться відновлювати, перш ніж ми зможемо показати його публіці", - підкреслив Колломбер.

Цікаво, що кілька днів тому, в першій декаді жовтня, та сама спільна франко-швейцарська археологічна експедиція знайшла близько некрополя Саккара фрагмент обеліска з граніту часів Стародавнього царства. Напис на одній стороні обеліска вказує, що він був присвячений представниці Шостої династії, Анхнесмеріре II, родичці кількох фараонів, матері фараона Пепі II з Шостої династії. Вона жила в середині 23 століття до нашої ери.

Таким чином, це друге значуще відкриття єгиптологів про царицю Анхнесмеріре II за останні кілька тижнів. Зараз вчені розширюють зону розкопок.

Схожі новини