Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якими благими діяннями переймався Вова Морда?

  • 11.10.2012, 15:32
  • 3 738

Легальний бізнес злочинного авторитета ще більш засекречений, ніж його кримінальне минуле.

Минуло півтора місяця після резонансного злочину — замаху на життя Володимира Дідуха, відомого як кримінальний авторитет Вова Морда, який вчинили у День незалежності України у центрі Львова. Невідомі кілери обстріляли з автоматичної зброї автомобіль авторитета. Від отриманих поранень на місці злочину загинув його водій на прізвисько Йожик, самого Морду важко поранили. З двома вогнепальними ранами в голові він потрапив до лікарні. Проте після вже не першого замаху на своє життя Морді й цього разу вдалося вижити. Нещодавно він виписався з лікарні і наразі продовжує відходити від поранень, не покидаючи стін свого будинку, що на одній із бічних від вулиці Зеленої вуличок. Будинок, де живе авторитет та ще одна родина, важко не помітити. Це справжній палац, за розмірами більший від банку, розташованого на тій же вулиці. Виглядає будинок порожнім. Лише іноді у вікнах першого поверху можна побачити обличчя охоронців Дідуха...

Незадовго до виписки з лікарні Вова Морда начхав на всі неписані постулати злодійського світу (життя дорожче) та офіційно попросив охорони у міліції. Його життя, окрім співробітників приватної охоронної структури, охороняють також озброєні автоматичною зброєю бійці спецзагону міліції “Грифон”. Під їхньою охороною перебувають також дружина та сини жертви нападу. Охороняє міліція, кажуть правоохоронці, не кримінального авторитета Морду, а поважного підприємця — Володимира Степановича Дідуха.

Під час зустрічі з журналістами “ВЗ” начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк зауважив: “Після замаху на допиті пан Дідух заявив, що є співголовою благодійного фонду. А більше не має ні до чого відношення”. Що це за фонд, генерал уточнити відмовився. Намагаючись дізнатися, якими благими діяннями переймається Володимир Дідух, кореспондент “ВЗ” спробував завітати в гості до пораненого благодійника. Та охоронці через домофон суворо відповіли: “Він нікого не приймає...”. Хоча сусіди бачили, що за день до наших відвідин до пана Дідуха заходив священик...

Розшукуючи сліди благодійної та бізнесової діяльності Володимира Дідуха, “ВЗ” вивчив перелік усіх благодійних організацій, офіційно зареєстрованих у головному управлінні юстиції у Львівській області. І таки знайшов у цьому переліку згадку про пана Дідуха. Володимир Степанович Дідух 3 листопада 2011 року зареєстрував на Львівщині благодійну організацію “Рідна Галичина”. Ця організація за юридичною адресою — в одній із квартир будинку на вулиці Дудаєва у Львові. Проте навіть не має телефону, на номер якого могли б зателефонувати люди, які потребують благодійної допомоги.

Лише одного разу за час існування “Рідної Галичини” про неї публічно згадали у стінах Львівської міської ради. У квітні цього року, виступаючи на сесії, забив на сполох голова фракції ВО “Свобода” у Львівській міській раді Руслан Кошулинський. За його даними, сказав депутат, представники московської церкви вирішили придбати у Львові майновий комплекс на вулиці Личаківській, 105, що складається з 15 будівель колишнього військового містечка. “Повідомлення про проведення конкурсу на придбання цього комплексу, — заявив на сесії Руслан Кошулинський, — було опубліковано в спецвипуску газети “Винниківський вісник”, який вийшов обмеженим тиражем. Участь у цьому конкурсі зголосилися взяти одна благодійна та дві приватні структури, які мають стосунок до однієї й тієї ж людини. Ба більше, за нашою інформацією, попри те, що конкурс ще не відбувся, переможця вже визначено — ним повинна стати благодійна організація “Рідна Галичина”. Ця оборудка може завдати десятки, якщо не сотні мільйонів гривень збитків територіальній громаді Львова”.

На запитання кореспондента “ВЗ”, чи знає пан Руслан, хто є засновником “Рідної Галичини”, депутат відповів обережно: знає, та поки що говорити про це не хоче. Бо, на його думку, “Рідну Галичину” представники московської церкви намагалися використати, як він висловився, “втемну”. До того, зауважив пан Кошулинський, питання з купівлею майнового комплексу наразі не вирішене.

Вийти на якісь інші, окрім цього, сліди благодійної діяльності Володимира Дідуха кореспондент “ВЗ” як не намагався, не спромігся. Щоправда, переглянувши сайт відділення Національного Олімпійського комітету у Львівській області, побачив, що Володимир Степанович Дідух є ще й віце-президентом Львівської обласної федерації боксу України. То, може, цей благодійник допомагає спорт­сменам з міцними кулаками після завершення спортивної кар’єри знайти гідне застосування їхнім навичкам?