Передплата 2024 «Добрий господар»

Філарет: "Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно"

  • 25.02.2016, 16:18
  • 1 456

Патріарх переконаний, що Україна має звернутися до Вселенського Патріарха для визнання УПЦ УП автокефальною церквою.

Українська православна церква Київського патріархату має звертатися до Вселенського Патріарха для визнання її автокефальною, оскільки Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно. Про це в інтерв’ю «Тижню» розповів Патріарх УПЦ КП Філарет.

«Чому до нього? Бо Київська митрополія незаконно приєднана до МП, неканонічно. Москва кричить, що все повинно бути за канонами. Але й ми за те, щоб за канонами. І якщо так, то давайте все по порядку. Ви Київську митрополію приєднали до МП неканонічно? Неканонічно. Вселенський патріархат не визнає Київську митрополію в складі МП? Не визнає», — сказав він.

За словами Філарета, доказом цього є надання автокефалії православній церкві Польщі 1924 року, коли Вселенський Патріарх дав Томас цій церкві на підставі того, що вона перебувала в Київській митрополії. Тому за цією ж канонічністю Вселенський Патріарх має надати автокефалію українській церкві.

«Знову ж таки чому? Бо Україна стала незалежною державою. Коли вона не була такою, не було підстави. А сьогодні підстава є. І оскільки Київська митрополія — канонічна територія Вселенського Патріарха, ми повинні звертатися до нього», — пояснив Патріарх.

Також, за його словами, звертатися з проханням дати Томас про автокефалію повинна і держава.

«Чи повинна держава звертатися з проханням дати Томас про автокефалію? Повинна. Адже це безпека держави, і вона має про це турбуватися. Безпекою є незалежність церкви від іншого центру, від Москви. А незалежною церква може стати через акт Константинопольського патріархату. Тому щодо отримання Томасу про автокефалію має турбуватись і церква, і держава», - наголосив Філарет.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини